7 Cara Kolagen Shaklee Tingkatkan Kesihatan Badan

7 Cara Kolagen Shaklee Tingkatkan Kesihatan Badan


Collagen terbina dari asid amino. Dan ESP pun ada asid amino. 

Keduanya protein. So apa bezanya?

ESP bantu dalam penghasilan sel2 baru dan baiki sel2 yang rosak.

Collagen pula asalnya dari perkataan Greek 'kolla'. Maksudnya glue/gam.

Collagen ni antara protein yang banyak dalam badan kita. Terutama collagen type 1.

Collagen ada di otot, tulang, kulit, salut darah, digestive sistem, tendons.

Ia bantu beri kekenyalan dan kekuatan pada kulit. Dan juga gantikan sel2 kulit yang mati.

Collagen pada sendi dan tendon pula berfungsi sebagai 'gam' yang menghubungkan antara satu sama lain.

Semakin kita berumur, penghasilan collagen dalam badan kita semakin perlahan.

Macam mana nak tau collagen dalam badan semakin kurang?

Kita boleh tengok pada proses penuaan yang berlaku pada tubuh kita. Kulit mula berkedut, kulit dah hilang kekenyalan, mula sakit2 sendi.

Selain dari faktor penuaan, gaya hidup kita pun mainkan peranan. Contoh, cara pemakanan (diet tinggi gula), merokok, terlampau terdedah pada cahaya matahari tanpa perlindungan pun sebabkan collagen dalam badan kita semakin kurang.

Itu sebabnya perlu kita ambil makanan yang kaya dengan collagen atau paling mudah amalkan suplemen collagen.

Kenapa?

Sebab collagen membantu dalam:



  • Baiki kesihatan kulit dan rambut
  • Kurangkan sakit sendi
  • Baiki usus bocor
  • Masalah yang berkaitan perut dan usus seperti IBS, crohn's disease, ulcerative collitis, acid reflux
  • Kurangkan selulit, stretch marks
  • Tingkatkam metabolisma badan
  • Sihatkan kuku dan gigi
  • Sihatkan hati dan jantung


Dan dalam shaklee ada collagen powder yang dibuat dari ikan laut dalam.

Collagen yang dihasilkan dari ikan lebih mudah untuk diserap dan ada type 1 collagen yang ada amino acid seperti glycine, proline dan hydroxyproline.

So dia sangat bermanfaat untuk tulang, sendi, organ utama kita, kulit dan usus kita.

Dan proses penghasilan collagen juga perlukan vitamin C. Jika vitamin C kurang, kolagen juga kurang terhasil.

Jadi mana satu yang penting?

Pendek kata semua penting. ESP, Collagen dan Vitamin C 😄

7 Pengajaran Daripada Movie Moana Yang Buat Anda Tersedar Dari Lena

Alkisahnya MOana Si Pengembara Laut.....


Selepas je makan nasi tumpang (request dari belated besday boy 😄) pagi 1 Jan 2017 yang lepas, hasben ajak tengok movie.


Sebenarnya nak tunaikan hasrat puteri sulong. Dari awal december dia dok ajak tengok movie tapi disebabkan kebizian, akhirnya cuti tahun baru baru berkesempatan untuk tunaikan hasrat dia.

Kami ke Space u8 Bukit Jelutong. 
First time ke sana. Best dan lapang je rasa. Sebab tak ramai orang.

Bila tengok movie dengan anak-anak, haruslah pilih movie animasi. Supaya diorang pun enjoy. Kalau tak jenuh tengok depa berdrama pulak dalam wayang tu.😂

Kebetulan movie yang teringin nak tengok masih ada lagi. Walaupun dah lama keluar,
still nak tengok kat panggung wayang. Baru feel kan. Hahaa ngada.

Masa mula-mula start dah rasa wow dengan sound effect dia tu.

Meh saya cerita sedikit sinopsis pasal movie ni.

Bermula dengan story telling daripada si nenek kepada anak-anak kecil yang ada di pulau tu.

Kemudian ada sorang budak perempuan ni mula berexplorasi sampai ke tepi laut, sangat berani dan dia sangat enjoy dengan apa yang dia tengah alami (mesti tengok scene ni. Cantik sangat!)

Tapi si bapa agak risau dan halang si anak bila dia asyik nak ke tepi laut je. (Mesti ada sebab kan? Kena tengok sampai habis. Hehe)

Si budak perempuan tadi namanya Moana. Dia anak ketua kampung di sebuah pulau. Dari kecil dia suka sangat laut dan dia teringin sangat nak ke laut untuk tengok apa yang ada di laut tu.

Di jadikan cerita, satu hari laut pilih dia untuk selamatkan pulau-pulau yang katanya akan berada dalam kegelapan. Akibat daripada perbuatan Maui. Maui ni curi batu kepunyaan Pulau Te Fiti (heart of te fiti) atau dikenali sebagai Pulau Dewi. Batu tu sebenarnya jantung pulau tersebut.

Jadi Moana perlu cari Maui sebab Maui je boleh letakkan semula batu pada Pulau Te Fiti. Bila dah dapat balik batu/jantung dia, baru la Pulau Te Fiti akan 'hidup semula'.

Dan pulau-pulau lain pun akan hidup semula juga.

Sepanjang perjalanan Moana, si ayam Hei Hei dan Maui ke Pulau Te Fiti, macam-macam cabaran yang depa kena hadapi dari segi emosi dan fizikal.

Adventurous dan kelakar juga!

Boleh dikatakan setiap scene dalam movie ni ada pengajaran dan ada somting yang boleh direflek. Lagu2 dia pun best2. Tak bosan walaupun movie ni hampir 2 jam!


Pengajaran Tersurat dan Tersirat


Banyak pengajaran sebenarnya movie ni:

1. Ikut kata hati. Tapi sebelum tu make sure hati dan jiwa suci bersih dulu. Hihi. Rajin2 amalkan zikir asmaul husna (penyucian jiwa). Bila ada hati, kita akan jadi diri sendiri yang penuh kasih sayang dan cinta.

2. Bila pasangan/downline bisnes/anak2 tengah down/takde semangat, kita boleh bantu up kan balik semangat dia guna psikology. Cuba kaitkan dengan cerita2 yang pernah hadir dalam hidup dia. Namun, jangan lah pula kita nak down jika dia still tak bersemangat sebab semuanya bermula dari diri sendiri jugak. At least kita dah cuba.

3. Yakin dan percaya pada keupayaan diri sendiri.
Mula-mula Moana cari Maui dan sangat berharap Maui dapat letakkan semula batu tu pada Te Fiti. Di tengaj jalan, Maui putus asa. Dan akhirnya Moana kuatkan semangat dan usaha juga. Dia sendiri buat dan dia boleh rupanya.

4. Bila kita jadi leader dalam team bisnes, berikan inspirasi pada anak buah kemudian depa akan follow. Macam Moana lepas Maui tinggalkan dia, dia hampir putus semangat tapi dia bersemangat semula dan teruskan juga perjuangan walau sorang2. Dan kemudian bila Moana berjaya lepas dari si Te Ka tu baru Maui datang semula. Sama-sama berjuang dan akhirya Moana berjaya!

5. Buat affirmasi diri setiap hari. Adoih terngiang2 'i am moana from montunui....'
Macam orang bisnes boleh lah cakap pada diri sendiri contohnya ' saya ija ramli, surirumah 5 angka dengan bonus shaklee setiap bulan mulai January 2017' <-- contoh lah kan. Contoh lain 'i am enough. I am beautiful. I am grateful'

6. Keluar dari zon selesa. Banyak benda sebenarnya kita mampu buat yang sebelum ni kita tak pernah terfikir pun/fikir tak boleh.

7. Mulakan je dengan apa yang ada dulu. Tak perlu tunggu perfect untuk mula. Di sepanjang kembara, kita akan belajar banyak benda yang kita taktau yang mana memang benda tu sangat berguna untuk kita capai matlamat kita.

Banyak sangat pengajaran sebenarnya movie #Moana ni.

Macam dah panjang jee....oklah selamat makan vitamin shaklee 😄


Nak order vitamin shaklee?
Hubungi Ija 013 515 0155 
Konsultation percuma, tapi nak vitamin kena bayar lah. hihi. akak bukan bank negara. haha

Cara Kurangkan Demam Tonsil Bengkak









~Realiti mak/ummi/mama/ibu/mommy~

Bila anak mula tunjuk tanda nak demam/selsema/batuk, kita pun mula gundah gulana.

Mula start fikir macam-macam.

Dah ready untuk tak tidur malam.

Nak nak lagi jika anak pernah ada history kena sawan/tarik bila suhu badan tinggi.

Memang tak senang duduk tau bila badan anak dah mula panas.

Surirumah takpe lagi. Tak perlu ambil cuti bagai.

Suri yang bekerja? Haruslah apply cuti atau EL.

Demi anak-anak.

Namun, apa2 pun relax mother relax.

Kita boleh ikhtiar.

Mak mak boleh bantu tingkatkan sistem pertahanan badan anak-anak dengan beri anak2 nutriferon.

(Macam mak dalam testimoni dalam poster)

Nutriferon ni suplemen bukan ubat.

Ia dalam bentuk serbuk dan dalam sachet. Rasanya manis-manis buah gitu.

Yang pasti ia selamat dan dari ekstrak bahan semulajadi. Takdak bahan kimia berbahaya tauu.
😄

Jika nak tau lebih details, jemput hubungi achik ija 013 515 0155. 
Nak wasap buleh, nak PM buleh, nak sms pun buleh. 
Nak call? Buleh jugaks😄

Cara Cuci Sayur dengan Basic H. Kenapa Basic H?

Cara Cuci Sayur dengan Basic H. Kenapa Basic H?

KENAPA KITA KENA CUCI SAYUR BERSIH2 & PILIH YG ORGANIK, PILIH SHAKLEE.

Pernah tak terfikir kenapa kita perlu cuci sayur bersih-bersih dulu sebelum kita masak dan makan?

Salah satu sebabnya adalah, sayur ni kita terus makan daun dia. Sayur tak ada kulit yang boleh melindunginya.

Jadi apa sahaja yang kena pada sayur itu contoh macam racun ke baja ke tahi kambing ke akan secara langsung masuk ke dalam badan kita. Jika tak dicuci terlebih dulu.

Sebab itu lah seeloknya kita pilih sayuran organik untuk menghadkan kemasukan bahan kimia bahaya (racun, baja kimia, etc)

Tapi tu lah nak cari yang organik ni bukan semua tempat ada kan. Kedai0kedai tertentu saja. 

Jadi macam mana?

Saya cadangkan anda pilih shaklee sebab bahan-bahannya pun daripada tumbuhan organik yang diuji berkali-kali untuk memastikan tiada bahan kimia. 

Eh, ada ke sayur shaklee?

Shaklee tak ada sayur tapi shaklee ada cecair Basic H untuk cuci sayur. 

Penggunaan Basic H untuk cuci sayur tak dicadangkan pada botol Basic H. Walau bagaimanapun, ia selamat dan diamalkan oleh berjuta-juta Pengedar Shaklee (SID) kerana Basic H adalah ekstrak dari bahan-bahan organik seperti kelapa dan jagung. 

Basih H dapat singkirkan kesan-kesan racun, kotoran dan lilin pada sayuran dan juga buah-buahan. 


Best kan?

Rasa lebih selamat dan yakin untuk makan sayuran dan buahan. 

Jika anda berminat nak order Basic H, hubungi saya di 013 515 0155. 

Sebelum tu jom tengok video pendek kat bawah tentang bagaimana saya guna Basic H untuk cuci sayur.


Vivix Baiki Sel Hingga Tahap DNA (Telomere). Apa Kesan Bila Telomere Jadi Pendek?

Ikut pada kajian Prof Dr. Elizabeth Blackburn (pengkaji tentang telomeres), bila kita minum vivix secara konsisten, telomeres kita akan jadi 40% lebih panjang dari orang yang tak minum vivix.

MasyaAllah!

TELOMERES


Oh jap sebelum tu telomeres tu apa?


Telomeres ni berada dalam kromosom.

Kromosom pula ada dalam nukleus sel kita.

Kita memang tak nampak sel dengan mata kasar.

Maknanya telomeres pun kita tak nampak dengan mata kasar sebab teramatlah kecil.

Jadi macam mana rupa bentuk telomeres tu?

Dalam kromosom ada selirat2 DNA.

Telomeres ni macam penutup di hujung kromosom.

Bayangkan DNA kita berada dalam plastik macam dalam plastik aiskrim malaysia tu.

Hujung plastik aiskrim malaysia tu kita ikat dengan getah. Getah tu umpama telomeres.

Semakin banyak kita ikat hujung aiskrim malaysia tu dengan getah semakin tak bocor lah aiskrim tu.

Tapi apa akan jadi kalau getah rosak dan terputus?

Aiskrim tu akan bocor. Tinggal separuh. Dan rosak.

KESAN BILA TELOMERES PENDEK


Macam tu lah jugak yang terjadi pada sel kita bila telomeres rosak dan jadi pendek.

Semakin pendek telomeres, semakin kurang perlindungan pada sel kita tu. Sel akan mudah rosak.

Tapi macam macam mana pun telomeres memang akan semakin pendek ikut usia kita.

Tapi bila telemores pendek sebelum kita tua (sebelum usianya) disebabkan terdedah pada radiasi dan tak cukup nutrisi, sel kita akan alami penuaan.

Penuaan maksudnya sel kita dah mula rosak sebelum usianya.

Bila sel rosak, badan kita mudah untuk dapat penyakit.

Contoh macam sakit jantung, darah tinggi, kencing manis, kanser dan penyakit kronik yang lain.

Jadi salah satu cara untuk jaga telemores supaya tak memendek sebelum usianya dan sel2 jadi sihat adalah dengan VIVIX.

Sebab vivix dah terbukti akan baiki sel dan lindungi sel kita hingga ke DNA (telomeres) dengan izinNya juga.

Tips Atasi Masalah Kewangan Yang Meruncing





Offline Personal Coaching yang pertama sebagai pembuka tahun 2017

Ramai orang merungut bila masuk tahun baru, macam2 benda naik, belanja naik. 

Semalam beli barang. Bukan hari Sabtu. Terkejut beg plastik pun dah kena charge.

Nanges.

Minyak pun naik.

Nanges lagi.

Bila fikir balik tak guna dok nanges je. Merungut sana merungut sini macam2 naik.

Kos hidup zaman sekarang dah tak macam dulu2.

Daripada buang energy dok komplen semua benda naik harga, lagi elok rasanya kita guna energy tu untuk buat something yang boleh naikkan income kita.

Macam adik kat dalam gambar ni, dia student universiti lagi. Tapi dia beri peluang pada diri dia untuk jana income dengan buat bisnes shaklee.

Dengan izinNya, jika betul niat, ada big why yang jelas, Allah pasti tunjuk jalan dan mudahkan.

Jika anda sedang tercari-cari bisnes yang boleh dibuat untuk menjana income sama ada secara part time atau full time, jemput hubungi saya di 013 515 0155.


Pengalaman Road Trip Ke Hat Yai, Thailand Dengan Kereta

Masa tahun 2014, saya pernah tulis dalam instagram personal yang mulai 2015 kami anak beranak akan mula travel luar dari Malaysia.

Sebab bila refleksi diri, umur dah 30 tahun tapi aku hanya travel ulang alik dalam semenanjung Malaysia je. Sedangkan kita digalakkan untuk kembara satu dunia. Kembara dengan mata hati.

Mungkin dulu, mindset saya "aku belum mampu. komitmen banyak. anak masih kecil, susah nak uruskan. dengan macam-macam ragam lagi. tunggu anak besar lah. kos banyak untuk ke luar negara ni. mampu kah kami nak survive kat sana? tempat pun tak biasa."

Namun, selepas beberapa tahun bersama team shaklee, fikiran saya mula terbuka sikit demi sikit.

Bergaul dengan kawan-kawan dalam iReach buatkan saya lebih berani untuk buat sesuatu yang tak pernah saya buat. Yang lagi best, pengasas iReach sendiri adalah kaki travel. Dan diorang bukan travel solo atau laki bini je. Tapi travel bersama anak-anak kecil. Dan seorang daripada anak mereka adalah anak istimewa. Jika mereka boleh handle anak-anak semasa travel, kami pun pasti boleh. Dengan izin Tuhan pastinya.

Jadinya selepas fikiran saya dan suami dibuka lapis demi lapis, akhirnya terkeluarlah idea untuk mulakan nota kembara kami dengan road trip ke Hat Yai, Thailand. Itu pun last minit plan.

Febuary 2015. Segalanya bermula.

Pengalaman Road Trip Ke Hat Yai, Thailand Dengan Kereta
ada rupa awek siam tak? haha

Setelah berjaya buat passport untuk diri sendiri dan anak-anak, hasben ajak kami ke Hat Yai. Misi utama kembara pertama kali ni adalah untuk rasa pengalaman seberang sempadan guna kereta sendiri. Dan lebih kepada nak test keupayaan diri sendiri. Mampu ke handle diri dan 3 puteri kecil dalam tempoh masa berjam-jam dalam kereta dan di tempat asing yang tak pernah kita jejak kaki. Apatah lagi negara orang.

Serius, kami teruja dengan first time pengalaman road trip di negara orang ni!

Kebetulan masa tu, mak dan abah pun baru buat passport untuk ke umrah. Kami pun balik ke kampung masa tu. So ajak lah mak dan abah sekali. Tak sangka diorang setuju nak ikut. Salah satu impian saya adalah nak bawak diorang travel oversea atau overbodder (haha main reka je). So kita mula dengan yang dekat dulu.

Sebelum pergi kami sediakan dokumen-dokumen yang diperlukan untuk seberang sempadan guna kereta. Saya ada kongsikan cara-cara masuk Thailand dengan kereta kat entri ni.

Hari kejadian, kami bertolak lebih kurang pada pukul 12 tengah hari dari Utan Aji ke Bukit Kayu Hitam. Bertolak agak lambat sebab untuk misi kembara pertama kali ni, kami hanya target untuk ke Klonghae Floating Market Hat Yai dan pusing2 dalam bandar Hat Yai tu sahaja. Dan yang pasti kami balik hari ya. Tak tidur sana pun. Al-maklum trip ni memang trip bajet dan trip last minit plan.

Nota: Floating Market ni hanya dibuka pada hari Jumaat, Sabtu dan Ahad. Bermula dari pukul 3 petang hingga 8.30 malam. 


Selepas selesai urusan di imigresen Malaysia dan Thailand, kami teruskan perjalanan ke Hat Yai.

Pengalaman Road Trip Ke Floating Market Hat Yai, Thailand Dengan Kereta

Daerah pertama selepas sempadan Thailand adalah Dannok. Dannok ni terkenal dengan daging bakar abang Don, pulut ayam dan tempat shopping popular di sempadan.

Kami tak singgah pun. Next time hopefully.

Pengalaman bercuti Road Trip Ke floating market Hat Yai, Thailand Dengan Kereta

Sepanjang perjalanan, banyak juga signboard kat jalan Thai ni. So jangan risau. Jalan di sini pun luas. Ada 2 lorong. kiri dan kanan. kiranya selesa lah jika memandu sendiri. Suasana kanan dan kiri jalan pun lebih kurang di Perlis dan Kedah. Macam pemandu motor ada yang pakai topi keledar tapi pembonceng tak pakai pun. hehe. perkara biasa bagi mereka.

Kami hanya follow maps.me. Sebelum masuk ke Thailand, hasben dah siap-siap download peta dan lokasi (offline maps) yang nak dituju dengan menggunakan apps Maps.Me ni. Kelebihan Maps.Me ni ialah ia dah siap-siap ada attractions yang kita boleh pergi kat satu-satu tempat tu dan tak perlu ada internet connection.


Pengalaman bercuti Road Trip Ke floating market Hat Yai, Thailand Dengan Kereta

Setelah 1 jam 16 minit dari sempadan Bukit Kayu Hitam, kami pun sampai di Pekan Hat Yai. Sistem jalan di pekan Hat Yai kebanyakannya sehala (one way).

Nota: Hat Yai merupakan ibu negeri di wilayah Songkhla. Di Thailand, wilayah adalah negeri.


Mula-mula sekali kami cari adalah kedai makan. haha. apa lagi perut pun dah berkeroncong. Pada mulanya hasben beria nak cari restoran yang dia pernah makan dulu masa dia pergi dengan kawan dia.

Namun, tak jumpa-jumpa juga. Pusing berkali-kali pun tak nampak rupa kedai tu. Nak search, tak ingat pula nama kedainya.

Jadi, kami decide untuk makan di kedai satu lagi. Namanya Hamid Restaurant. Agak popular juga dan pastinya halal.

Dah jumpa kedai, tapi tempat parking pula tak ada. Kedai ni bangunannya di tepi jalan. Mulanya kami dah jumpa parking kosong tepi jalan, tapi di Hat Yai ada sistem parking.

Contoh ada certain hari boleh parking sebelah kanan sahaja, ada certain hari boleh parking sebelah kiri sahaja. Di kira berdasarkan hari genap dan ganjil rasanya. betulkan kalau silap ya. serius, ingat-ingat lupa.

Akibat tak larat dah nak pusing pusing cari parking, hasben decide parking kat Lee Garden Plaza. Bangunan dia berhadapan je dengan Hamid Restoran tu. Hanya perlu seberang jalan dan jalan kaki berpuluh langkah. ahaksss.

Bila masuk Lee Garden Plaza ni risau jugak sebab ni lah tempat yang pernah kena bom dulu. Nak masuk parking pun perlu lalu pemeriksaan keselamatan.

Kena buka tingkap kereta dan bonet kereta serta tunjukkan pasport. Pegawai keselamatan situ akan check dulu. Jika semua okay, baru lah dapat pergi parking kereta. diorang lebih berhati-hati selepas peristiwa bom dulu. nasib baik lah tak kena check badan sorang-sorang. hehee



Pengalaman bercuti Road Trip Ke floating market Hat Yai, Thailand Dengan Kereta



Alhamdulillah dapat juga minum air hilangkan dahaga. Makanan kat sini biasa-biasa je. Cuma harganya agak mahal. Dalam kedai ni ada surau. Jadi kami terus solat jamak zohor dan asar di sini.


Pengalaman bercuti Road Trip Ke floating market Hat Yai, Thailand Dengan Kereta
tak cukup lagi sorang. amirah kot yang ambil gambar ni. heehe


Selepas dah kenyang, baru lah kami teruskan perjalanan ke Floating Market. Sedang elok lah sampai sebab ia mula dibuka pada pukul 3 petang. Kami sampai di sini pukul 4 petang.


Pengalaman bercuti Road Trip Ke floating market Hat Yai, Thailand Dengan Kereta


Pengalaman bercuti Road Trip Ke floating market Hat Yai, Thailand Dengan Kereta

Pengalaman bercuti Road Trip Ke floating market Hat Yai, Thailand Dengan Kereta

Ini antara tempat yang korang mesti singgah kalau datang Hat Yai. Floating Market atau Pasar Terapung ni terletak di muara sungai Klonghae yang bersih dan tenang. Ia unik sebab peniaga-peniaga menjual atas sampan. Dan dipayungi dengan payung yang berwarna-warni.


Pengalaman bercuti Road Trip Ke floating market Hat Yai, Thailand Dengan Kereta


Macam ni lah cara urusan jual beli dilakukan. Peniaga akan letakkan makanan yang kita pesan dalam bekas macam dalam gambar tu. Lepas tu hulurkan kepada kita. Kita pun masukkan duit dalam bekas tu. Tak pasti pulak apa orang panggil benda alah tu.

Pengalaman bercuti Road Trip Ke floating market Hat Yai, Thailand Dengan Kereta


Salah satu menu di sini yang saya cuba Waterchestnut with coconut milk. Ini dessert yang popular kat Thailand. Kalau masuk restoran Thai, korang mesti jumpa dessert ni.

Yang warna merah, hijau, putih dalam gambar tu dipanggil water chestnut atau nama melayu dia sengkuang cina. Dia dah siap potong dadu dan gaul dalam pewarna makanan. Tak tau lah resipi betul dia macam mana.

Dalam satu bekas tu ada water chestnut dan nangka. Lepastu letak santan dan ais ketul sikit. Sedaplah juga rasanya. Harganya antara 20Bath-30Bath.


Pengalaman bercuti Road Trip Ke floating market Hat Yai, Thailand Dengan Kereta


Haaa, nampak tak dalam gambar kat atas ni, ada makanan dalam sampan yang berwarna-warni tu? Itu namanya sushi Thailand. hehe. Menarik sangat. Tapi saya tak beli pulak.

Mungkin masa tu rambang mata sampai tak tau nak pilih yang mana. Jika ditakdirkan pergi sekali lagi, saya mesti cuba sushi ni. Lokasinya sampan yang paling dekat dengan jambatan. Kalau dari jambatan, sampan yang nombor 1 lah ni.


Pengalaman bercuti Road Trip Ke floating market Hat Yai, Thailand Dengan Kereta


Ini pula pilihan minuman yang ada di sini. Keunikannya adalah air yang kita pilih tu akan dimasukkan dalam bekas buluh macam dalam gambar atas ni. Saya pilih air kelapa. Feeling dia lain lah sikit sebab minum dalam batang buluh. hihi. Bekas ni boleh dibawa balik sebagai souvenir.


Pengalaman bercuti Road Trip Ke floating market Hat Yai, Thailand Dengan Kereta

Comel kan bekas seramik doraemon dalam gambar tu. Dalamnya ada air. Boleh pilih nak letak dalam buluh atau pun bekas seramik macam doraemon tu. Straw pun siap ada bunga.


Pengalaman bercuti Road Trip Ke floating market Hat Yai, Thailand Dengan Kereta

Satu lagi menu yang hasben suka ialah telur ni. Tak ingat apa nama telur ni.


Pengalaman bercuti Road Trip Ke floating market Hat Yai, Thailand Dengan Kereta
Sup Siam


Pengalaman bercuti Road Trip Ke floating market Hat Yai, Thailand Dengan Kereta

Pondok yang ada di floating market supaya mudah menjamu selera. Kena cepat-cepat pi duduk bila ada kosong. Pondok tak banyak. Kalau tak ada kosong, nak duduk bersila pun boleh. hehehee

Masa kami sampai pun pondok dan kerusi dah penuh dengan orang. Nasib baik keluarga yang duduk kat meja ni dah siap menjamu selera. Dapat lah kami pula duduk untuk makan dengan penuh sopan. ahakss.



Pengalaman bercuti Road Trip Ke floating market Hat Yai, Thailand Dengan Kereta

Di bahagian atas ada juga pentas untuk kumpulan band menghiburkan pelawat yang datang floating market. Masa ni diorang tengah nyanyi lagu apa tak tau lah. haha. Yang pasti lagu siam.


Pengalaman bercuti Road Trip Ke floating market Hat Yai, Thailand Dengan Kereta

Di sini juga ada bazaar menjual pakaian, tshirt, fridge magnet dan souvenir-souvenir yang lain. Korang boleh lah jamu-jamu mata selepas makan kenyang-kenyang di floating market.


Pengalaman bercuti Road Trip Ke floating market Hat Yai, Thailand Dengan Kereta
Fridge Magnet



Pengalaman bercuti Road Trip Ke floating market Hat Yai, Thailand Dengan Kereta

Pemandangan gerai-gerai di bazaar. Macam-macam ada.


Pengalaman bercuti Road Trip Ke floating market Hat Yai, Thailand Dengan Kereta
Menikmati sungguh

Pengalaman bercuti Road Trip Ke floatig market Hat Yai, Thailand Dengan Kereta
Amirah. waktu ni dah nak dekat senja

Pengalaman bercuti Road Trip Ke floating market Hat Yai, Thailand Dengan Kereta

Seronok dapat bawa mak dan abah jalan-jalan di Hat Yai.


bercuti ke hat yai dan floating market
akudia

bercuti ke hatyai thailand, floating market
Dah nak balik dah. till we meet again floating market!
Berakhir sudah day trip kami. Sebentar cuma namun banyak pengalaman baru dan otak rasa lebih terbuka. haha.

Secebis nota dan tips:

1. Jam di Thailand lewat 1 jam dari Malaysia.

2. Pintu sempadan Thailand ada masa buka dan tutupnya. Boleh refer dalam gambar bawah ni.

bercuti ke hatyai thaliand floating market


3. Antara tempat lain yang menarik untuk pergi jika korang bermalam di Hat Yai, mungkin boleh ke Samila Beach di Songkhla, Pasar Malam Hat Yai, Hat Yai Municipal Park, Cable Car, Air terjun Nga Nam Tok Nga Chang.

4. Jika bawa anak kecil, bawa lah sekali suplemen macam vitamin C, nutriferon, omega guard dan krim herbal blend. Jika korang prefer ubat, bawa lah sekali.

5. Bertenang dalam apa jua situasi. Tuhan sentiasa bersamamu.

PS: Stay tune untuk next entri : "Pengalaman Road Trip Ke Krabi Bersama Anak-anak Kecil"

Review Avillion Admiral Cove, Port Dickson




Tadaaaa. Tiba-tiba tersampai kat sini pulak.


Short vacation kami kali ni memang main terjah je.


Seminggu sebelum ada lah jugak bunyi-bunyi nak ke PD. Ada sepupu mintak tolong hantarkan dia ke klia. Dia ada program di PD.


So kami pun macam apa kata kita stay 1 malam kat PD. Boleh bawak anak2 tdo hotel mandi kolam main pantai.


Namun, hasben ada keja last minit. So kami kansel je plan tu. Just pegi ambil sepupu je lah nanti.


Apapun tak book lagi sebenarnya. So tak lah keciwa sangat. Huhu


Nak di jadikan ceritakan, tiba-tiba hari kejadian, hasben tunjuk handphone dia. Nampak gambar hotel. "jom pi PD. Abang dah book kat booking.com"


saya macam... hah?


alamak apa2 pun tak siap lagi nih.


Kelam kabut mak tawww. Eeee geram  decide last minit ni tawww (Tapi dalam hati rasa nak lompat sampai bintang ja. Suka sungguh! Hahaaaa)


Packing baju semua. Sib baik semalam je. Hehe


So kami pun bertolak. Alhamdulillah dalam 2 jam 15 minit perjalanan dari Puncak Alam.


Macam staycation je tapi sebab luar dari Selangor, so dipanggil vacation la jugak..walaupun semalam sajaaa. Short vacay giteeww.






kami tunggu dalam kereta dulu, sementara hasben pi check in


Waktu ni punya la berdoa supaya dapat bilik sea view. Actually sepanjang perjalanan lagi dok doa. Baca review semua yang dok kat bilik sea view. Memang cantek view laut dia.


Masa hasben sampai ajak naik ke bilik, saya tak tanya lagi. Sebenarnya takut nak terima hakikat kalau bukan sea view. Haha.


Bila sampai je bilik, masuk dan bukak langsir


Jeng jeng jeng....




Yeayyyyy syukur dapat jugak bilik sea view.

View dari bilik around pukul 7 malam. gambar ni di zoom. sebab teringin nak tengok rumah banglo tu. hihi


Masa sampai ni dah pukul 7 mlm. Tak sempat tengok sunset. Nampak sisa2 merah je. Sepatutnya memang port cantek tu untuk tengok sunset. Tapi takde rezeki. Next time hopefully.


Anak2 paling excited. Sebab lama macam dah lama jugak diorang tak tido hotel cantik.






Masa jenguk bilik air, spontan keluar dari mulut Amirah,

"Wow i love this hotel. Its so beautiful"





Anisah pulak

"Mama, kita tido sini 3 hari ke?"






Haha. Adoi. Doakan rezeki mama ringan dalam shaklee ya nak. Boleh mama belanja uolssss tdo hotel banyak malam.


Ainul kata apa?


Haha dia terus melompat atas katil.


Hepi tengok anak-anak gembira macam tu. Rezeki diorang. Mak pak ni tumpang rezeki anak2 je.

Jom layan jap gambar-gambar dalam bilik ni.











Malamnya kami keluar makan kat Barakat Tomyam. Banyak kedai makan area sana.


Masa makan tu hujan turun lebat sangat. Alhamdulillah hujan rahmat.


Lepas makan balik hotel. Anak-anak eksaited tdo awal, esok nak mandi kolam.



View pagi around pukul 7 - 8 pagi Renung masa depan ka mekNol?

Ainul tengok apa tu?

meditasi ke tu anisah?


Sebelum mandi kolam, makan ni dulu ye kawan-kawan



excited tengok ikan



Jommmm pi breakfast



Breakfast first round. kami saja pilih meja luar, dapat fresh air sambil layan view laut dan kapal-kapal.



Sebelum mandi kolam, mama suap dulu Omega Guard kat Ainul dulu okay

Turn Anisah makan omega guard

Sampai ke kolam mama bawak Omega Guard. Punyalah shaklee lover kannnn
Masa teman anak-anak mandi pool, sembang sat dengan sorang makcik dari china ni. Tu pun sebab dia dok tengok je budak-budak ni. Sambil gelak-gelak dok usha depa. Aku pun pi dekat dia, nak sembang tapi dia tak pandai english. Cakap bahasa dia. Tanya from china ka dia angguk sambil senyum nampak gigi.  Lepas tu tunjuk tanda good kat budak2 ni. Lepas tu dia pun pi tempat lain dengan kawan2 dia. Hihi gitu lah macam ayam dengan itik ja. Sama sama tak faham.


Masa pagi tu ada beberapa group lain jugak. Ada family day. Kat hotel ni memang ada aktiviti2 lain macam untuk team building, memanah, naik basikal, ada lagi aktiviti lain. tak tau nama.


Lepas mandi kolam, kami naik semula kat bilik. Rehat sat sambil siap2 untuk check out. Puteri-puteri tak mau balik. haha. berkenan dah depa kat bilik tu.

Sempat lah juga abang Munz snap sana snap sini. Hobi dia. Sambil praktis skill kata dia.


View dari bilik lebih kurang pukul 11-11.30 pagi
Tak sangka kat PD ada view air laut hijau macam ni. hihi
Selepas checkout, kami singgah jap kat pantai sebelah hotel ni. Tak jauh pun. Dalam 10 minit jalan kaki sampai lah.

Jejakkan kaki juga kat pantai tu walaupun masa tu matahari terpacak kat atas kepala. haha.

Layannn.




Masa kat pantai ni, kami nampak satu family mat saleh ni dengan budak baya ainul tengah main berjemur dan main pasir. Selamba je diorang. Ada satu lagi kumpulan remaja Melayu laki tengah mandi pantai jugak. Perghh tabik spring lah.

Turun pantai panas-panas ni memang perlu sangat sapu uv protection dulu. Pilihan bijak Nutriwhite Shaklee UV Protection. hihi

Overall kami puas hati dengan bilik, tempat makan, swimming pool dan servis diorang.


Oh ya, dalam bilik tak ada wifi free tau. Agaknya diorang nak kita spend qualiti time betul2 dengan family. Hehee


Kalau nak guna internet kat bilik subscribe lah internet atau pun bawak je yes.


Tak pe jangan risau kat lobby ada je wifi. Hihi

Nota: Banyak lagi gambar cantek-cantek. Jom follow FB Ija Ramli

Ija Ramli 013 515 0155
Mak anak 3.
Semuanya perempuan.
Pengedar Shaklee Aktif.