Tingkatkan Imuniti Badan Untuk Elakkan Denggi dan Zika



Sekarang ni musim tak sihat dengan jerebu, denggi dan yang terbaru Zika.

Yang paling latest di Malaysia, 4 orang dilaporkan dijangkiti virus Zika termasuk seorang ibu mengandung. Risau kan?

Jadi penting sangat untuk kita lindungi diri dan keluarga kita dari virus Zika.

Zika dan denggi berpunca dari spesies nyamuk yang sama.

Selain dari hapuskan tempat pembiakan nyamuk, pakai baju lengan panjang, elakkan ke tempat2 yang dah ada kes Zika, gunakan penghindar nyamuk contohnya herbal blend (lotion bebas bahan kimia bahaya), anda juga boleh TINGKATKAN IMUNITI BADAN.

Macam mana tu?

Konsisten makan suplemen/vitamin. Namun pastikan syarikat vitamin tersebut ada landmark study atau vitamin tersebut hasil kajian saintifik. Bukan apa, supaya nanti takde lah kesan buruk untuk jangka masa panjang.

Apa vitamin yang boleh tingkatkan imuniti badan?

.
Vitamin C Shaklee
================
Ia bukan saja dapat tingkatkan sistem imuniti badan untuk lawan penyakit tapi juga antioksidan semulajadi untuk lawan radikal bebas dalam badan kita.

Dan yang paling orang perempuan suka termasuk saya --> asbab konsisten makan vitamin C, kulit muka yang kusam jadi cantek berseri2. Sampaikan ada sorang kastemer saya ni baru 2 minggu konsisten makan vitamin c, kawan tempat kerja dia tegur "awat muka hang nampak macam cerah dari dulu? Dulu kusam ja". 

.
Nutriferon
=========
Ia aktifkan interferon dalam badan. Sistem imun jadi kuat dan sekaligus dapat lindungi badan dari jangkitan penyakit.

.
Garlic Complex
============
Garlic shaklee ada allicin aktif yang berfungsi sebagai anti bakteria dan anti viral semulajadi.

Cegah sebelum kena.
Rawat sebelum parah.

Ps: Hubungi 013 515 0155 untuk order dan konsultasi percuma 😍

#tsunamishaklee



Posted via Blogaway


Kepentingan Detox yang Perlu Anda Tahu. Penting ke Detox?

Pernah tak kita terfikir kenapa Allah ilhamkan manusia untuk cipta macam2 jenis vitamin/suplemen? Lepastu ada pulak program2 detox bagai ni.

Sedangkan Tuhan dah ciptakan tubuh kita dengan hebat. Tubuh kita ni boleh protect diri sendiri,rawat diri sendiri, singkirkan toksin, neutralkan radikal bebas dan macam-macam lagi.

Pendek kata ia mampu kerja sendiri tanpa bantuan vitamin atau suplemen/makanan tambahan dan detox.

Namun kenapa tetap ada suplemen/vitamin dan program detox kat dunia ni?

Tuhan Maha Baik. Tuhan sayang kita.

Disebabkan kita hidup kat zaman yang serba serbi canggih dan teknologi tinggi, kita mudah terdedah pada pencemaran tanpa kita sedar.

Akibatnya badan kita penuh dengan toksin. Badan pun tak larat nak handle dah.

Contoh toksin macam radikal bebas dan paling femes, asap rokok.

Kesian badan kita kan. Aishh bayangkan dah berpuluh2 tahun dia terpaksa handle segala macam toksin dalam badan.

Nak nak lagi hidup sekarang ni stress sana sini. Ia beri kesan besar jugak pada kitaran toksin dalam badan kita.

Dan paling utama, cara pemakanan kita banyak yang dah tak seimbang. Makanan yang diproses, makanan segera dan makanan rapu tak bagi nutrisi yang sepatutnya pun pada badan kita.

Sebab tu lah kita perlu buat detox. Dan dalam proses detox, kita perlu bantuan vitamin/suplemen supaya organ dalam badan dapat bertindak dengan lebih efektif dan berkesan.

.
Secara ringkasnya, detox mampu:

+ Sucikan organ dalaman dari bahan toksin terutama hati, ginjal dan otak.

+ Kuatkan bakteria baik dalam usus.

+ Recaj sistem imun.

+ Singkirkan logam berat terutama plumbum & merkuri dari badan

+ Buang parasit

.
Dan apa yang anda dapat bila anda buat detox?

+ Turunkan berat badan (bagi yang berlebihan berat badan)

+Naikkan berat badan ke kategori normal (bagi yang dalam kategori underweight)

+ Kawal selera makan

+ Kulit jadi cantik

+ Nafas lebih segar

+ Pemikiran lebih fokus

+ Kurangkan alergi

+ Rambut jadi cantik

+ Bantu lambatkan proses penuaan

+ Badan lebih sehat

.
Best kan manfaat2 detox ni. Peredaran darah pun makin lancar dan paling penting segala nurisi dari makanan yang kita makan dapat diserap dengan efektif.

Untung kan?

Jom detox dengan cara yang betul 😍

=======
Psss: Nak lebih jelas cara detox yang betul? Whatsapp 013 5150155 kita story kay :)

#tsunamishaklee


Apa yang Best Sangat Free Trip Shaklee di Orlando, US tu?

Shaklee Treat Like A KING

Eksaited baca sharing daripada sahabat2 shaklee yang baru pulang dari Global Conference 2016 di Orlando. Free trip yang shaklee hadiahkan untuk ahli2 shaklee yang layak.

Diorang bukan takat pi hadiri Global Conference je tau.

Antara sharing dari diorang yang saya baca berkali2 ialah tentang lawatan diorang ke Kennedy Space Center milik NASA.

Kat situ lah tempat pelancaran roket ke angkasa lepas. Kat dunia ni ada dua je space center. Dan Orlando salah satu tempatnya.

Ada banyak benda menarik kat dalam tu. Masa kat situ diorang berpeluang tonton 45 minit 3D iMax. Banyak pengajaran diorang dapat. Diorang ada share tapi panjang sangat. (Saya share kat next post naa)

Bila cerita bab makan pulak lagilah rasa macam "mak aih, best sangat sangattttt"

Diorang cerita ada satu dinner tu dinner dia bertemakan Medieval Tournament. Bukan tu je diorang di layan super duper VIP dan dapat ayam halal sendiri, dapat cawan Co-branded Shaklee & VIP pertama yang masuk hall. Orang lain masa tu masih kena beratur kat luar.

"Super Duper Marvelous!" kata sahabat kami tu.

Tu tak cerita lagi bab hotel yang ada bela buaya dan bukan takat ala2 kampung je. seluruh bangunan dan seisinya tu ada air-cond. perghhh, tak pernah ku jumpa lagi.

Lagi syok shaklee bawak pi shopping2 dan jalan2 ke Epcot Disney World.

Memang WOW lah!
.
.
Jom sapa nak join shaklee. Whatsapp 013 5150155. Kita sama2 usaha dapatkan FREE TrIP. 2017 bole pilih naik Cruise atau ke Tokyo atau Umrah. 2018 ke Global Conference lagi.

Ija Ramli
Shaklee Bisnes Coach & Leader
013 515 0155

#tsunamishaklee
#bisnesdarirumah
#workingsurirumah


First Aid yang Perlu Ada Di Rumah Korang

Sesekali ingatan terimbau kat satu peristiwa bila tengok botol basic h dan herbal blend.

Peristiwa yang buat jantung mama dan abah berdegup laju macam train ets.

Mana taknya dalam tiga puteri, ainul lah yang paling bertuah.

Masa dia umur 9 bulan dia dah kena tidur kat ward. Masa ni tak tau lagi yang herbal blend boleh bantu turunkan suhu badan.

Masa dia umur setahun 9 bulan, lengan tangan melecur kena air panas. Masa ni tak bawak basic h. Sampai rumah baru sapu. Agak terlambat dan sempat jugaklah gelembung. Kesian dia. Lepas dah kering sapu krim herbal blend. Alhamdulillah cepat sembuh.

Itulah sebab mama sangat perlu sentiasa bersedia dengan first aid kat rumah. Mama pilih benda2 yang dibuat dari bahan semulajadi. Tak mau yang ada paraben bagai tu.

----
Apa ada dalam first aid family kami?

+ Basic H
Kalau terkena air panas atau minyak panas boleh cepat2 titiskan basic h dan sapu kat tempat tu. InsyaAllah kulit tak sempat naik gelembung.

+ Herbal Blend
Yang ni penting bila anak2 demam. Boleh cepat2 sapukan herbal blend ni kat satu badan anak2 skali kepala dia. InsyaAllah suhu badan turun.

Herbal blend boleh jugak tempek kat kulit anak yang kena gigit nyamuk. Lepas je kena geget tu cepat2 sapu herbal blend. Dia boleh kurangkan gatal2 jugak.

Satu lagi baby pakai pampers, kadang2 melecet maka boleh sapu juga kat area tu.

+ Nutriferon
Yang ni pun penting di kala kecemasan.
Ia tingkatkan sistem pertahanan badan kita. Bila demam, selsema, batuk, sakit tekak mama akan bagi nutriferon dulu. Anak-anak pun suka. Rasa manis-manis buah.

+ Vitamin E
Yang ni penting juga masa kecemasan. Ingat lagi masa tu Anisah terjatuh. Lutut dia luka. Ada darah sket. Lepas je bersihkan luka tu, mama cepat2 picitkan vitamin e ni dan sapu kat tempat luka tu. Kesannya luka cepat baik.

Mak-mak yang selalu masuk dapur pun perlu sangat simpan vitamin e ni sebagai first aid. maklumlah buat kerja dapur ni kalau jari tak luka tak sah.

-----
Pendek kata first aid versi shaklee ni sangat berguna untuk semua ahli dalam family. Semulajadi. Selamat. Berkesan.

#tsunamishaklee
#tsteam3


5 Tips Bisnes Online Yang Perlu Korang Tahu Sebelum Mulakan Bisnes Dari Rumah



Zaman sekarang ni jika kita buat satu kerja pasti masih belum mampu nak cover segala keperluan hidup.

Jadi masing-masing berusaha buat macam-macam untuk dapatkan extra income. Paling mudah dengan kemudahan dunia tanpa sempadan yang ada sekarang, bisnes online lah yang paling sesuai. Boleh buat di mana-mana. Asalkan ada internet, smartphones, laptop dan kemahuan!

Lagi syok boleh buat bisnes dari rumah. Sebagai orang yang nak libatkan diri dalam bisnes, kita kena cepat ambil peluang.

Alhamdulillah, syukur saya dah terjebak dalam bidang ni hampir 4 tahun. Berdasarkan pengalaman cetek saya dalam bisnes online ni, saya kongsikan dengan korang 5 tips bisnes online.

1. Kenal pasti medium social network yang anda suka

Tanya diri "aku lebih selesa guna medium yang mana untuk sharing pasal bisnes aku ni?"

Contoh medium: facebook, blog, instagram, youtube

Ini sangat penting untuk hubungkan anda dengan kastemer atau bakal kastemer anda.

.
2. Mula kaji lebih details tentang medium yang anda pilih tu.

Apa strategi, teknik atau tips yang boleh buatkan biz anda growing melalui medium yang anda pilih tu. Yang ni kena banyak baca. Follow rapat2 sifu yang dah berjaya.

Contoh: anda pilih facebook. Sebagai orang biz, apa setting dalam fb anda yang anda perlu betulkan. Berapa ramai friends yang perlu anda ada. Macam mana nak positionkan diri sebagai org biz kat fb. Apa strategi yang kena guna.

3. Buang rasa malu tak bertempat, takut apa orang kata.

Buang jauh2 masuk dalam gaung. Tanya balik pada diri apa manfaat yang aku dapat kalau aku malu2. Kata nak biz. Jika malu dan takut macam mana biz aku nak berkembang biak?

Jelaskan niat yang fesbuk/blog/ig adalah medan untuk kita kongsi pengalaman, pengetahuan, ilmu. Boleh jadi saham akhirat jugak ni. Biiznillah, tak malu tak takuit dahhh.

4. Banyakkan sharing secara softselling/storytelling berbanding hardselling.

Softselling/storytelling ni menjual secara halus melalui cerita, pengalaman sendiri atau pengalaman orang lain. Buleh picit link ni http://bit.ly/ebooksoftselling untuk tau lebih lanjut apakebende softselling ni haa.

5. Almaklum bila online ni kita tak dapat nak interaksi secara terus dengan kastemer atau prospek. Jadi sebelum tulis sharing apa2 tu bacalah dulu  Laa Haula Wa Laa Quwwata Illa Billaah  (tidak ada daya upaya dan kekuatan kecuali dengan pertolongan Allah)

Dan

Ya Allah Ya Kholiq Ya Musowwir Ya Alim Ya Hakim Ya Rasyid, YaAllah Yang Maha Mencipta, Maha Mereka Bentuk, Maha Mengetahui, Maha Bijaksana dan Maha Kreatif.

Niat dalam hati Ya Allah berilah kekuatan untuk aku tulis sharing dan lembutkan lah hati mereka yang nampak sharing aku ni untuk baca apa yg aku tulis, tekan like dan share jika bermanfaat pada mereka atau kawan2 mereka.

Ameen.

#pss: Oh ya. Senyum tiga sepanjang anda  online naa. Senyum manes se sweet honey tawww.

#tsunamishaklee
#tsteam3
#bisnesdarirumah
#workingsurirumah
#bisnesonline

Ija Ramli
Shaklee Bisnes Coach &
Shaklee Independent Distributor
013 515 0155

Posted via Blogaway


Tips Rancang Duit Yang Masuk Dan Keluar

Tips Rancang Kewangan

Selain masa, duit pun kena urus dengan bijak. Kalau tak, dapat bape juta pun masih rasa macam "eh mana hilang habis duit aku ni".

Saya pun masih bertateh dalam uruskan kewangan keluarga.

Ada satu tip best yang dikongsikan dalam IMKK Oktober 2014 besama Dr Hj Azizan Osman. Masa ni saya pegi dengan hasben.

Tips ni jika buat betul2 dan disiplin memang jadi.

Saya pasti ramai kawan3 fesbuk saya yang dah follow cara ni. Caranya guna konsep 6 tabung.

Konsep ni best sebab dapat bantu anda disiplin dalam uruskan duit dan berguna jugak untuk yang nak selesaikan hutang kad kredit atau hutang2 lain.

Cara ni orang makan gaji, buat bisnes atau kerja sendiri pun boleh praktikkan.

#caranya: Gaji bersih/income bersih bahagi kepada 6 tabung.

1. Tabung FFA (financial freedom account) (10%)

10% dari income bersih masuk dlm tabung ni untuk simpanan. Ia ibarat telur emas. Lagi bagus kalau beranakkan duit tu. Buat investment saham&hartanah. Boleh bukak akaun khas (fixed deposit acc). Boleh juga masukkan duit sumber lain macam dari passive income,main kutu atau income part time dlm ni.

2. Tabung NECESSITY (55 %)

55% dari income masuk dalam tabung ni.
Nama lain tabung keperluan dan perbelanjaan rumah. Duit dalam tabung ni kita guna untuk contohnya macam:
+ Bagi duit untuk mak abah
+ Bayar sewa keta dan sewa rumah
+ Duit minyak dan tol
+ Duit makan minum harian
+ Yuran tadika anak
+ Barang keperluan sekolah anak
+ belanja dapur & rumah
+ Bil air, elektrik, internet
+ Belanja shopping kain baju sendiri, pasangan dan anak2.

3. Tabung LTSS (Long Term Saving for Spending) 10%

10% daripada income masuk dalam tabung LTSS ni. Ia adalah tabung simpanan khusus untuk digunakan pada masa akan datang. Untuk beli barang yang kita jarang beli. Contohnya:

Beli kereta baru
Renovate rumah
Buat kabinet dapur
Down payment rumah
Beli kamera baru

4. Tabung CHARITY (5%)

5% dari income masuk kat tabung kebajikan ni. Boleh guna untuk zakat, sedekah, infaq, bagi pada anak yatim, anak sedara dan bagi pada golongan yang kurang mampu. Nak masukkan lebih pun takpe.

5. Tabung EDUCATION (10%)

10 % dari income simpan kat tabung pendidikan ni. Tujuannya supaya kita dapat upgrade diri dan pasangan. Contoh beli buku. Pi kelas jahit je kelas baking ke kelas photography ke.
Atau yang buat bisnes, boleh pi seminar fb ads, kelas copywriting, kelas online positioning ke personal coaching dan sebagainya.

6. Tabung FUN (10%)

Simpan 10% dari income ke dalam tabung fun ni. Tabung ni boleh guna untuk suka ria dan gembirakan anak2. Macam reward kat depa la kiranya. Bawak depa p legoland ke. Dan untuk reward untuk kita juga. Boleh nak p travel ke umrah ke cuti2 kat resort mana2 ke atau makan kat restoran mana2 yang kita nak. Boleh guna untuk bulan tersebut atau kumpul untuk travel ke mana2 pada masa yang dah di tetapkan.

Untuk setelkan kad kredit, lepas 6 bulan boleh lah keluarkan duit dari tabung 1, 3, 5, 6. Lepas dah setel hutang mesti lega punya. Kemudian boleh penuhkan semula tabung2 tersebut dan insya Allah hidup lebih tenang dan bahagia tanpa hutang.

Kadang2 perbelanjaan untuk tabung keperluan (necessity) terlebih dari income. Jadi inilah masanya untuk cari pendapatan sampingan. Kurang2 boleh bantu topup untuk penuhi keperluan hidup dan boleh topup tabung-tabung lain jugak.

Yang sedang usahakan part time income, ini lah masanya untuk tingkatkan pendapatan.

Bagi suri rumah yang nak dapatkan pendapatan sampingan, jom join achik buat bisnes dari rumah macam bisnes Shaklee. Achik bantu awak jika awak betul2 mau. Dapat bantu suami cukupkan belanja untuk tabung keperluan yang 55% tu pun alhamdulillah kan.

Cuba dulu baru tau potensi kita unlimited sebenarnya.

#tsunamishaklee
#tsteam3
#bisnesdarirumah
#tipsrancangkewangan

Ija Ramli
013 515 0155


Cara Surirumah Manfaatkan Bonus Bulanan Shaklee

Selepas 6 bulan jadi ahli shaklee baru lah saya terbukak hati (lebih tepat lagi dah berani sikit dan kurang malu 😅) untuk aktif dalam bisnes shaklee.

Lagi tepat sebab suka nak kongsi dengan kawan2 betapa suplemen shaklee ni dapat bantu kita2 yang ada masalah penyusuan, yang nak bertenaga, cergas, yang nak sehat dan sebagainya.

Alhamdulillah.

Setiap bulan bonus masuk. Namun bukan duduk rumah goyang kaki je. Istilah 'goyang kaki income masyukk' takde dalam bisnes shaklee yang saya join ni.

Bagi surirumah ia ibarat gaji bulanan. Best kan?

Dapatlah hulur2 kat mak dan abah. Dapat belikan suplemen macam vivix untuk depa. Dapat belikan suplemen untuk suami dan anak2 (anak saya paling suka Omega, nutriferon dan chewable vitamin c. Suami pulak suka Vivix).

Zakat? Ofkos ada portion untuk zakat. Dan juga sedekah.

Pernah juga bayar bulanan kereta guna car bonus (salah satu C dalam shaklee selain cash dan convention/free trip).

Reward untuk diri pun ada. Saya lebih suka beli buku dan ebook. Huhu hantu buku.

Dan lepas sopping buku, boleh la terus belanja suami dan anak2 makan kat tempat yang depa suka makan.

Tak lupa juga masuk ke tabung simpanan dan tabung travel & umrah.

Syukur. Sebab tu saya nak sangat bantu surirumah2 atau kawan2 yang lain yang sedang cari income tambahan. Sekurang2nya dapat konsisten bagi duit bulanan pada mak dan ayah. Atau bantu suami atau sekadar beli pampers/susu anak atau travel mana2.  Amacam, nak?

Achik Ija
Shaklee Bisnes Leader, Coach
#workingsurirumah

#tsunamishaklee
#tsteam3
#bisnesdarirumah