Sukan Sea Fun Run 2017

Pada 19 Ogos yang lepas saya berpeluang ikut suami ber fun run di larian sukan sea 2017. Anak-anak (8 tahun, 6 tahun dan 4 tahun) turut sama meriahkan suasana. Memang meriah sangat. bestnya kali ni ada family iReach yang lain juga. Macam mana saya dapat tau ada fun run ni? Dalam team Shaklee kami ada Pengerusi iReachFit. Beliau lah yang uruskan hal-hal kesukanan ni. Bila ada geng ni rasa semangat sikit nak join aktiviti-aktiviti macam ni betul tak?

Sebelum baca selanjutnya, jom tengok video klip Larian Sukan Sea 2017 (Fun Run) dulu jom







Kami bertolak seawal jam 5.20 pagi dari rumah. Plannya nak solat Subuh dalam perjalanan. Anak-anak kami angkat je terus masuk ke dalam kereta. Cuma yang sulong tu dah terjaga awal. Terus suruh dia mandi dan siap. Sebelum naik kereta, saya sempat bancuh ESP dalam shaker shaklee tu. Alas perut untuk kami. Sempatlah minum atas kereta. 5 minit sebelum azan subuh, kami sampai di Shell USJ. Singgah solat situ dan beli roti. Manatau budak-budak ni lapar bila bangun nanti.

Selesai solat Subuh kami teruskan perjalanan ke Perbadanan Putrajaya. Pukul 6.20 pagi, kami sampai area Masjid Besi. Masa tu dah banyak kereta. Alhamdulillah ada parking kosong di bangunan yang batu bata merah tu. Tak jauh lah sangat nak berjalan ke tempat acara di Perbadanan Putrajaya. 

Saya bangunkan anak-anak. Tukarkan baju diorang. Pakaikan kasut. 

Sambil tu usha-usha juga kot ada yang bawa anak kecil. ermm tapi tak nampak lagi. Hasben turunkan stroller. Masa tu dah macam rasa alamak aku je ke yang bawak sroller. Tiba-tiba nampak ada sorang Chinese bawak anak. Okay. Lega. Ada geng. haha

Suami cakap geng iReach shaklee yang join pun bawa bini dan anak-anak juga. Stroller pun bawa. Jangan risau lah dia kata. 

Haha lega. 

Pukul 7 pagi kami berjalan ke tempat acara tu.

shaklee selangor
Wefie dulu sambil tunggu geng shaklee yang lain


Kat sana jumpalah dengan geng shaklee yang bawak anak dan stroller. Ada sorang ni makyong macam saya juga. Dia dah 36 minggu. Selamba je dia. Follow fun run juga. Ada sorang lagi makyong. Baru 12 minggu. Saya 25 minggu. kami sama-sama jalan sambil tolak stroller. Dah kata lari santai kan.

ireachfit
Geng mak-mak tolak stroller
kredit to: FB page Running Malaysia Magazine


Akhirnya, alhamdulillah kami berjaya sampai ke finishing line. Kali ni rasa macam eh sekejap nya. Masa walk for humanity tahun lepas terasa juga jauhnya jalan. 

Oh lupa nak tulis, fun run ni sepanjang 5 km. 

Bila sampai garisan penamat, dapatlah finisher medal. yeayyyyy!

Perut boncit. hehe. 25 weeks pregnancy

Sijil pun dapat, yang tu diorang akan emelkan nanti.

Serius, seronok sebenarnya join aktiviti-aktiviti macam ni. Selain rapatkan ukhuwah, ia bantu kita untuk cerdas minda dan cergas fizikal.


Dan sebagai langkah pencegahan daripada pelbagai penyakit masa kini.

Memang boleh pergi individual tanpa join mana-mana group, cuma saya lebih suka bawa anak dan anak-anak saya jadi lagi bersemangat bila ada kawan-kawan sebaya dia (ehhh termasuk mama dia la jugak kan. haha)





So kalau korang suka dan terasa nak join aktiviti-aktiviti gaya hidup sehat macam ni, jom lah join group kami laki bini. Kami bukan sekadar buat bisnes online dan makan vitamin je. Tapi kami praktikkan juga gaya hidup sehat tau. 

Saya dan geng makyong yang join fun run ni pun amalkan makan vitamin Set  Mengandung Shaklee. dengan izin Allah dapat bantu untuk fit dan berjalan 5 km walaupun tengah sarat bawa perut. 



Semoga dapat join lagi aktiviti-aktiviti best macam ni. Mungkin bersama-sama anda yang tengah baca entry ni ;)

Menikmati selagi mampu.

Ija Ramli,
Pengedar Shaklee dan Bisnes Leader,
013 515 0155

Vitamin Lengkap Untuk Ibu Mengandung Pilihan Ramai

Set Kehamilan Lengkap Shaklee adalah set paling disukai oleh kaum ibu. Kenapa? Jom baca entry ni sampai noktah terakhir.


Set kehamilan lengkap shaklee

Nama manja saya Ija. Mak kepada 3 puteri comel. Dan sekarang sedang mengandungkan anak keempat. Puteri atau putera? Cuba teka. hihi

Pejam celik pejam celik, rupanya dah 23 minggu saya mengandungkan anak ke-4. Dah pun masuk dalam fasa kedua atau trimester kedua pregnancy. Mengandung kali ni saya menggunakan set lengkap vitamin shaklee ibu mengandung sama macam mengandungkan anak ketiga dulu.

Berdasarkan pengalaman, lain anak lain cabarannya. Begitu juga lain ibu lain dugaannya semasa tempoh mengandung ni. Yang samanya, setiap ibu perlu ambil suplemen atau vitamin untuk ibu sendiri dan untuk tumbesaran anak dalam kandungan.

Mungkin ada ibu yang tak makan langsung vitamin. Hanya bergantung sepenuhnya pada makanan. Saya tak berapa nak setuju. Kenapa? Sebab ibu perlu ingat, ibu mengandung perlukan nutrisi tambahan sebab ada baby dalam rahim.

Kenapa Perlu Makan Vitamin Semasa Hamil?


Menurut Pakar Nutrisi Shaklee, ibu yang merancang untuk hamil perlu ambil vitamin sejak sebelum hamil lagi. iaitu semasa perancangan untuk hamil. Vitamin Bcomplex with Folic Acid terutamanya. Tujuannya untuk elakkan bayi mendapat kecacatan spinal bifida.

Pengambilan vitamin juga membantu pembentukan sel-sel baru. Sebab itu ibu perlu ambil set premium vitamin ibu hamil supaya badan ibu dan bayi dalam rahim ibu dapat nutrisi yang cukup.

Apa yang ada dalam Set Kehamilan Lengkap Shaklee (Set PreNatal Shaklee)?

Set Kehamilan Lengkap Shaklee

Set untuk Trimester Pertama (0-3 bulan)

  • ESP
  • Vitalea with iron (multivitamin serta zat besi)
  • Bcomplex with acid folic
  • Vitamin C
  • Ostematrik (kalsium dan magnesium serta vitamin D)

Set untuk Trimester Kedua dan Ketiga (4 bulan-bersalin)

  • ESP
  • Vitalea with iron (multivitamin serta zat besi)
  • Bcomplex with acid folic
  • Vitamin C
  • Ostematrik (kalsium dan magnesium serta vitamin D)
  • Omega Guard (minyak ikan) 


Jom tengok fungsi setiap satu vitamin dalam set ibu hamil ni untuk ibu-ibu hamil


ESP


  • sumber protein soya. Protein tumbuhan yang tidak ada kolestrol 
  • Fungsinya membina, perbaharui sel, hormon dan enzim
  • Untuk pembentukan kuku, rambut, dan kulit
  • Bantu beri tenaga, lagi2 ibu yang alami morning sickness yang agak teruk
  • Bantu bekalkan asid amino yang membentuk organ dan otot bayi
  • Protein perlu masa mengandung untuk pertumbuhan plasenta, uterus, penghasilan susu, bantu aliran darah ibu
  • Bertambah penting bila masuk trimester ketiga sebab tumbesaran bayi yang semakin pesat berkembang.


Vitalea with iron


  • Vitalea ni sejenis multivitamin yang mana ia lengkap dengan zat besi (iron).
  • Zat besi penting untuk ibu hamil. Masa checkup di klinik, result HB lah yang paling ditunggu2 oleh ibu hamil. betul tak? Jika tak cukup zat besi, bacaan HB akan jadi kurang cantek. dan mungkin di bawah bacaan normal. Ibu jadi lemah, mudah nak pitam dan kelihatan pucat. 
  • Zat besi merupakan komponen penting dalam hb. bila hb rendah, oksigen dalam darah tidak dapat di angkut ke seluruh badan dengan efektif. dan boleh jejaskan pengaliran oksigen kepada bayi dalam rahim ibu. Paling teruk ibu akan mengalami anemia. dan anemia boleh menyebabkan ibu melahirkan anak pra matang. 
  • Maka pastikan ibu makan makanan yang mempunyai zat besi dan ambil vitamin tambahan iaitu vitalea shaklee. 


Vitamin C Sustained Released


  • Vitamin C akan merangsang penyerapan zat besi dan asid folik. 
  • Diperlukan dalam penghasilan kolagen untuk pertumbuhan otot, tulang dan tulang rawan. 
  • Meningkatkan sistem imun
  • Uniknya vitamin c ialah ia sustained released. maknanya ia dilepaskan beransur-ansur megikut keperluan badan kita. 


Bcomplex with Folic Acid


  • Lengkap dengan 8 jenis vitamin B. Antaranya Asid Folik dan Biotin yang penting dalam pembentukan sel darah dan stabilkan hormon. 
  • Bantu mengelakkan kecacatan pada janin seperti spina bifida.  


Ostematrik



  • Ostematrik mengandungi kalsium, magnesium dan vitamin D. 
  • Magnesium untuk gabungkan kalsium ke dalam tulangnya dan kuatkannya.
  • Vitamin D merangsang penyerapan kalsium
  • Kesimpulannya kalsium diperlukan untuk pembinaan sel, pertumbuhan gigi dan tulang bayi. 
  • Penting untuk darah membeku dengan sempurna.
  • Elakkan kekejangan otot (cramp). Ibu hamil selalunya ada masalah kaki kejang ni. 
  • Stabilkan denyutan jantung dan tekanan darah tinggi.
  • Ibu hamil perlukan 1000mg- 1300mg kalsium setiap hari. 

Apa jadi jika ibu hamil tak cukup kalsium?

  • Jejaskan pertumbuhan bayi
  • Jisim tulang ibu menyusut -- risiko dapat osteoporosis 
  • Gigi ibu mudah rosak. Kenapa? Kerana bila tak cukup kalsium untuk bagi pada bayi, badan ibu itu sendiri akan menarik kalsium dari tulang ibu untuk disalurkan kepada bayi. 


Omega Guard Shaklee (minyak ikan)


  • Penting dalam perkembangan otak bayi dari awal pembentukannya iaitu dari dalam rahim ibu. 
  • Sebab ada asid lemak omega 3 iaitu EPA dan DHA untuk untuk otak dan mata bayi.


Cara Makan?

Hubungi saya untuk dapatkan cara makan berserta konsultasi penuh. Istimewa untuk sesiapa yang mendapatkan vitamin shaklee dari saya.

Testimoni 

Testimoni set kehamilan lengkap shaklee

Ini salah satu testimoni customer yang makan Set PreNatal Shaklee (Set Ibu Hamil Shaklee). Ibu ini telah pun membuat pilihan yang tepat. Jadi anda bagaimana?

Ingin dapatkan vitamin Shaklee dan konsultasi percuma?

Hubungi saya Ija Ramli 013 515 0155. 








Cara Turunkan Gula Dalam Darah Dengan Vivix Shaklee

Senyum manis memang menawan. Tapi kalau kena kencing manis? 

Risau tak terkata. Tak senang duduk. Kita mula cari macam-macam cara yang boleh bantu turunkan paras gula dalam darah. 



Tahukah anda, 1 daripada 5 orang dewasa di Malaysia adalah pesakit kencing manis?

Antara puncanya ialah:

1. Cara pemakanan yang tidak sihat. Pengambilan gula yang berlebihan.
2. Stress
3. Obesiti
4. Kurang bersenam
5. Pengambilan ubat ubatan.

90% orang yang ada kencing manis biasanya type II, asalnya normal tetapi disebabkan diet yang tidak seimbang, gaya hidup yang tidak sihat menyebabkan insulin tidak dapat berfungsi dengan baik. 

Bagaimana Kencing Manis Boleh Terjadi?

Apabila kita makan, karbohidrat akan di cernakan menjadi glukosa, glukosa seterusnya akan masuk ke salur darah untuk diagihkan kepada sel organ yang memerlukan---> sumber tenaga kita.

Hormon Insulin secara automatik akan dihasilkan oleh pankreas untuk membenarkan glukosa masuk ke dlm sel organ.

Insulin berperanan macam gatekeeper atau kunci antara salur darah dan sel organ.

Apabila insulin buka pintu, glukosa akan masuk ke dalam sel, bekalkan tenaga untuk jalankan fungsi sel.

Diabetes/kencing manis terjadi apabila insulin tak dapat buka pintu antara sel organ dan salur darah,

Glukosa akhirnya terkumpul dalam darah---> glukosa yang tinggi dalam darah menyebabkan kencing manis

Cara Turunkan Gula Dalam Darah Dengan Resveratrol yang Ada dalam Vivix

Mengikut kajian, ada 5 mekanisme bagaimana resveratrol dapat bantu kurangkan metabolik sindrom akibat kencing manis dalam badan.

1. Resveratrol bantu memperbaiki keseimbangan glukosa dalam darah. Ia kembali normal ikut sistem yang betul macam body kita patut buat

2. Resveratrol Bantu Kurangkan rintangan insulin. Vivix tolong betulkan fungsi "kunci dan mangga" tadi supaya glukosa boleh masuk dalam sel dan tak terkumpul di salur darah sahaja.



3. Resveratrol bantu melindungi pankreas. Ia baiki pankreas yang dah rosak dan terbeban tadi, supaya boleh berfungsi semula dengan baik. 

Sedaya boleh kita nak elakkan dari cucuk insulin tiruan. Dan nak pankreas hasilkan insulin. Vivix akan kurangkan radang di pankreas yang mana ia lindungi sel di pankreas supaya insulin akan meningkat ke tahap normal semula.

4. Resveratrol bantu membaiki rembesan insulin. Bila sel pankreas dah normal, insulin akan dihasilkan secara normal oleh badan kita.

5. Resveratrol bantu keseimbangan metabolisme badan.

InsyaAllah, dengan pengambilan Vivix yang konsisten, pesakit kencing manis boleh kembali tersenyum dengan hati yang tenang.


Testimoni Vivix






Jika anda sedang mencari-cari vivix atau ada saudara mara atau ada kawan-kawan yang perlu kan vivix untuk turunkan kembali paras gula dalam darah ke tahap normal, cepat-cepat hubungi ija 013 515 0155. 

Bertindaklah sebelum terlambat demi yang tersayang.


Ija Ramli
013 515 0155
Pengedar Shaklee & Shaklee Bisnes Leader

Pengalaman Pertama Dengan Shaklee

Pengalaman Pertama Dengan Shaklee
Pengalaman saya dengan shaklee bermula masa anak pertama. 

Masa tu saya masih bekerja di sebuah kolej swasta di hulu langat, selangor.

Walaupun bekerja, saya masih bekalkan susu ibu pada anak saya. Umur dia baru 10 bulan. 

Sejak lahirkan dia, saya memang bertekad untuk menyusukan dia dengan susu ibu walaupun selepas pantang saya perlu bekeja semula.

Namun, akibat penat bekerja, saya hampir tewas juga. Masa tu umurnya 10 bulan. Saya tak mampu nak sediakan stok susu yang banyak untuk dia. Sebabnya ada hari yang saya sempat pam sekali je di tempat kerja. 

Jadual pam saya yang 3 jam sekali tu memang dah kelaut. Malam-malam pun terlena kepenatan macam tu je.

Akibatnya penghasilan susu mula drop. Daripada boleh dapat 5 oz sekali pam, terus jatuh jadi 2-3 oz macam tu je. 

Maka bermula lah episod mencari apa vitamin atau suplemen untuk banyakkan susu. 

Saya google dan terjumpa beberapa blog. Blog-blog yang saya jumpa ni semuanya menceritakan pasal set penyusuan susu ibu shaklee.

Rambang mata juga nak pilih blog yang mana. Akhirnya Allah gerakkan hati saya untuk hubungi pemilik blog mysuperkids.net

Saya order set penyusuan shaklee yang ada:
 
● Vitalea (multivitamin)
● Bcomplex with folic acid
● Vitamin C
● Alfalfa
● Ostematrik (kalsium with magnesium dan vitamin D)

Selepas sebulan saya makan, saya rasa badan tak letih sangat macam sebelum ni. Emosi pun lebih stabil. Takdelah asyik moody je kan. Hehe

Yang paling buat saya syukur sangat, penghasilan susu dah makin bertambah. Setiap kali pam dah boleh dapat semula 5 oz. 

Dan masa di ofis tu boleh pam 3 kali. Jadi cukuplah 15 oz untuk bekalan anak saya keesokan harinya. Dia pun masa tu dah mula makan bubur. Jadi tak bergantung sepenuhnya pada susu ibu semata-mata.

Ini baru kisah pertama saya macam mana saya mula terjebak dengan suplemen shaklee. 

Entry selepas ni saya akan kongsikan pula vitamin yang bantu selesaikan masalah sakit2 di pergelangan tangan saya. 

Jika anda juga ada masalah yang sama, boleh lah hubungi saya di 013 515 0155.

Ija Ramli
Pengedar Shaklee & Shaklee Bisnes Leader
013 515 0155


Vivix Shaklee Baiki Sel-sel Yang Mati

Kanser, kencing manis, sakit jantung, darah tinggi. Semua tu antara penyakit kronik yang femes sangat.




Apa penyebab yang buat ia berlaku?

Ia sangat berkaitan dengan sel dalam badan kita. 

Dalam badan kita ada sel. Sel ni boleh pecah dan mati. 

Ada dua cara dia mati. 

Satu, sel mati secara sendiri secara proses semulajadi. 

Kedua, sel mati disebabkan ada benda jahat dari luar. Contohnya macam toksik, radikal bebas, radiasi, bahan kimia, trauma. Yang ni kita panggil sel mati secara tak sehat.

Okay meh kita tengok lebih detail sel mati secara tak sehat ni. 

Utk sel yang mati secara tak sehat ni, ada inflamasi kat kawasan tisu sel yang mati tu. Contoh kaki pesakit kencing manis yang ada sel kulit hitam. Itu lah sel2 yang alami proses dah mati secara tak sehat.

Pendek kata, sel alami inflamasi/radang.

Sel yang alami kerosakan DNA dan gagal untuk direpair, akan terus alami proses semulajadi untuk mati. 

Lega kan lah macamtu..

Namun yg jadi masalah apabila, sel ni gagal jalani proses kematian semulajadi.

Yang mana dia terus berkembang biak. Akhirnya jadi sel kanser.

So macam mana nak baikkan sel2 yang mati ni?

Jawapannya ada pada vivix.

Vivix berfungsi dengan membaiki sel, melindungi sel, memberi tenaga pada sel dan meningkatkan prestasi sel dalam badan kita.  

Ya semua ni penting untuk pastikan sel2 kita hidup untuk pastikan organ dalam badan kita berfungsi dengan baik tanpa penyakit.

Apa jadi kalau sel takdak tenaga dan oksigen? Ia menyebabkan sel jadi berasid yang mana akhirnya DNA rosak.

Sepatutnya sel mampu baiki DNAnya yang rosak supaya tak membiak jadi sel kanser.

Sebab tu sangat penting untuk amalkan vivix setiap hari! 

Jom Vivix! 

Ija Ramli
013 515 0155
iija84@gmail.com

VIVIX SHAKLEE ADA ANGGUR MUSCADINE? KEUNIKAN ANGGUR MUSCADINE YANG ANDA PATUT TAHU

Pernah tak anda dengar tentang Anggur Muscadine? Atau anda pernah lihat di mana-mana?

Anggur Muscadine adalah sejenis buah ciptaan Tuhan yang sangat 'rare' atau jarang ditemui. Di Kuala Lumpur sendiri pun tak ada pokoknya.

muscadine grapes dan resveratrol

Anggur Muscadine mengandungi full complement of polyphenols yang tak terkandung dalam anggur lain.

Namun, Anggur muscadine mengandungi kepekatan ellagic acid dan ellagitannis yang apabila dicampur dengan polyphenols yang lain akan menghasilkan antioksidan yang berkuasa besar.

Shaklee menggunakan kaedah proses extraction yang telah dipatenkan untuk memelihara kandungan polifenol supaya kualitinya sentiasa terbaik.

Untuk memastikan anggur Muscadine sentiasa ada dalam proses penghasilan vivix, shaklee telah pun secured the next 20 years suppply of these muscadine grapes from all major growers

Anggur Muscadine saiznya menyamai sebiji bola golf. Jadi ia digelar sebagai super grape.

Kulitnya 40 % dan bijinnya 10%. kulit anggur ni sangat tebal bertujuan untuk lindungi buah tersebut.

haa amacam? ada rasa nak makan anggur muscadine ni tak?

nak mencarinya pula satu hal. dulu pernah member bagitau jumpa kat supermarket di klcc. tak ingat pulak apa nama kedai tu.

harga dia? haha tak usah cakap memang mahal. sekilo pun dah beratusan ringgit.

APA LAGI KEUNIKAN ANGGUR MUSCADINE?


  • Anggur Muscadine mempunyai 6 kali kandungan Resveratrol anggur merah biasa
  • Level antioksidan dalam Muscadine adalah 40 kali lebih tinggi daripada anggur biasa.
  • Anggur Muscadine satu-satunya anggur yang mengandungi Ellagic Acid
  • Anggur Muscadine mengandungi lebih banyak serat daripada nasi atau oat
  • Anggur Muscadine tinggi kandungan Quercetin, sejenis flavonoid yang sihat.
  • Anggur Muscadine tumbuh subur di Amerika Tenggara. Di Amerika Tenggara,  iklim dan cuacanya agak tak menentu. disebabkan itu, anggur muscadine lebih cenderung
  • membesar bagai juara. ia lebih besar, lebih kuat dan lebih tebal kulitnya daripada anggur biasa. anggur biasa ada 19 pasang chromosomes. untungnya muscadine ada 20 pasang chromosomes!
  • Tidak seperti anggur biasa yang lain, anggur Muscadine dapat membiak dengan jayanya dalam persekitaran yang mencabar.
  • Ia mengandungi Polifenol yang unik untuk melindungi anggur ini daripada bakteria, fungus, yeast, kelembapan yang melampau dan juga cuaca yang terlalu melampau.
  • Dalam anggur muscadine bukan sahaja terkandungPolifenol tapi juga ada resveratrol dan quercetin. resveratrol adalah cabang dari keluarga polifenol yang sangat superb. sekain itu ia juga ada ellagic acid dan ellagitannins yang apabila di capurkan bersama polifenol lain  dalam bnaggur muscadine akan menghasilkan antioksidan yang sangat power.
  • Polifenol berfungsi dalam merangsang pembaikan sel2 yang terlibat dalam pertahanan antioksidan, memanjangkan jangka hayat dan penghasilan tenaga.
  • Resveratrol dalam anggur muscadine ada terutamanya dalam kulit dan juga bijinya.


APA ITU POLIFENOL?


polifenol adalah sejenis bahan kimia semulajadi yang digunakan sejak dulu lagi untuk merawat luka dan masalah lain berkaitan perubatan.


FUNGSI POLIFENOL


  • polifenol berfungsi sebagai:
  • antioksidan yang sangat kuat dan mampu meneutralkan radikal-radikal bebas dalam badan.
  • bantu kurangkan radang (inflammation)
  • bantu perlahankan perkembangan tumor
  • bertindak memberi warna kepada tumbuh-tumbuhan iaitu warna ungu. Pigmen warna ungu ini namanya anthocyanins. Dan anthocyanins pula bertindak melindungi sel-sel utama dalam badan dan menghapuskan radikal bebas dalam badan. ia juga mencegah penyakit jantung. bagaimana? ia melindungi jantung dengan cara lambatkan proses pergumpalan darah dan merupakan anti radang terbaik.


APA ITU RESVERATROL

Resveratrol berada dalam keluarga polifenol. ia adalah antioksida semulajadi yang terdapat dalam tunbuhan tertentu, biji dan buah-buahan termasuk lah anggur. ia bertindak sebagai antibiotik dalam tumbuhan tersebut untuk lindungi dari jangkitan penyakit.


FUNGSI RESVERATROL


  • meningkatkan tahap kesihatan
  • berdasarkan kajian, resveratrol berupaya perlahankan penuaan seldan rangsang jangka hidup sel untuk lebih lama dan beri kesan positif pada DNA

































Kenapa Soya Bahaya? 6 Mitos Yang Buat Anda Geleng Kepala

Sejak join Shaklee ni, saya selalu lah jugak dapat soalan cepumas tentang soya.


Antaranya,

“akak, soya ni tak sebabkan alahan ye untuk baby?”
“akak, soya ni bukan ke bahaya, boleh sebabkan cyst, kanser semua tu?”

Sedih akak baca tau.

Takut sungguh depa kat soya ni naaa.

Banyak juga artikel tentang keburukan soya di internet. Contohnya salah satu artikel tentang, “ciptaan Allah semua baik” juga ada tentang soya sebagai satu-satunya perkara buruk yang memudaratkan.

Namun, sebenarnya mereka terlepas pandang bahawa:

  • Paling utama, soya juga ciptaan Allah. Betul tak?
  • Bagi vegetarian, soya merupakan sumber protin utama bagi mereka.


Pun begitu masih banyak mitos pasal soya ni.

Teori dan kaijan pun dah banyak dibuat ke atas soya dan keputusannya tak sama. Dari kajian tersebut ada yang kata soya ni baik untuk kesihatan dan ada pula yang sebaliknya.

Jadi adakah soya berbahaya?


Sebelum ada keputusan ya atau tidak, jom kita tengok dulu mitos-mitos tentang soya.


1.                   Soya mengandungi estrogen?
             SALAH


Hakikatnya soya mengandungi fitoestrogen. Bunyi macam sama je dengan estrogen kan? Namun sebenarnya ia berbeza. Soya tidak mengandungi estrogen. Dan fitoestrogen dalam soya dan tumbuhan lain berbeza dengan hormone estrogen manusia.

Apa itu fitoestrogen?

Fitoestrogen merupakan antioksidan yang sangat banyak manfaatnya pada manusia. Sebab ia membantu menurunkan risiko kanser iaitu dengan menyekat hormone estrogen.

(opsss…susu lembu ada hormone estrogen yang tinggi tau)

2.                  Soya menyebabkan kemandulan?
             SALAH 

Ada satu kajian yang dibuat pada tahun 2010, iaitu kajian meta analisis daripada 15 ujian kawalan placebo menerangkan bahawa: isoflavon atau fitoestrogen keduanya tidak ada kaitan dengan masalah kemandulan.

3.                  Soya menyebabkan kanser
             Salah 

Dah terbukti daripada kajian-kajian yagn dijalankan, soya membantu dalam pencegahan kanser. Sebab dalam soya ada ciri-ciri antioksidan.

4.                  Soya semuanya GMO?
             Salah 

Ada je lagi soya yang non-GMO. Yang popular dan saya sendiri minum ialah soya ESP shaklee. Yang tu memang terbukti non-GMO sebab ia dihasilkan dari kacang soya yang tak diubah genetiknya. 

5.                  Soya sebabkan tulang mereput
             SALAH


Jika ikut kajian, negara yang paling ramai rakyatnya minum susu lembu lebih ramai mengalami osteoporosis bebanding negara yang rakyatnya mengambil soya.

            6.                  Soya bukan makanan Sunnah


             Kesian pulak kat orang Melayu yang makan nasi dengan ikan bakar. 
             Nasi dengan ikan tu makanan Sunnah ke?


Mitos sungguh.


Bila agaknya mitos-mitos ni tersebar luas ya?

Ada satu pertubuhan di Amerika, namanya WAPF. Pertubuhan ni yang mulakan mitos-mitos pasal soya ni. Diorang ni anti soya.

Dan kononnya mereka adalah pejuang makanan sihat dan sangat kuat hentam soya.

Lebih-leboh lagi bila teknologi makanan mula kembangkan penggunaan soya sebagai alternatif kepada protin haiwan.

Rupanya kebanyakan ahli WAPF adalah peladang yang membuat kempen besar-besaran terhadap penggunaan daging lembu dan susu lembu.

Ohoiii. Begitu rupanya.

Jadi kesimpulannya, amalkanlah soya kerana ia baik untuk kesihatan. Lagi bagus, pilihlah soya ESP Shaklee. Sebab dah terbukti mereka yang amalkan soya dalam jangka masa panjang mempunyai kesihatan yang lebih baik.



Nak soya ESP Shaklee?

Whatsapp ke 013 515 0155 sekarang juga.

Nak call atau message pun boleh J











Kelebihan dan Kebaikan Energizing Soy Protein (ESP) Shaklee

Kebaikan dan Faedah Energizing Soy Protein

Anda suka minum soya? Pernah tak dengar tentang soya protein shaklee?


Soya protein shaklee ni agak unik dan sangat berbeza daripada produk soya yang lain sama ada soya kotak atau soya di pasar malam. 

Kenapa?

Haa jom teruskan baca sampai noktah terakhir. 

Soya Shaklee atau lebih dikenali sebagai Energizing Soy Protein (ESP) Shaklee adalah diiktiraf di seluruh dunia. Sebabnya ia bukan sahaja diuji secara klinikal tetapi juga mempunyai kualiti protein yang tinggi. Soya nya pula adalah soya yang ditanam secara organik. 

Kelebihan ESP berbanding produk soya yang lain ialah:


  • ESP dihasilkan daripada kacang soya non-GMO. Maksudnya kacang soya itu tidak diubahsuai secara genetik.

  • ESP adalah concentrated iaitu 1 kg ESP diperbuat daripada 30 kg kacang soya asli.

  • ESP mengandungi 22 jenis asid amino. Dan yang lebih wow, ESP merupakan satu-satunya produk di pasaran yang menyediakan 9 asid amino penting yang tak boleh dihasilkan oleh badan manusia.

  • Dari segi nutrisi, protein kacang soya adalah 2 kali lebih tinggi dari daging, 4 kali lebih tinggi dari telur dan 12 kali lebih tinggi dari susu. 

  • Dan bagusnya ESP ni ia rendah lemak, rendah kolestrol dan mudah diserap oleh badan. Jadi, ESP sangat sesuai untuk semua peringkat umur, lelaki dan juga perempuan. 

Kebaikan dan faedah yang anda dapat jika anda konsisten amalkan ESP shaklee


Buat Anda Kekal Muda

apa? awet muda? eh siapa tak nak awet muda kan? awet muda bukan bermaksud kita tak jadi tua. Umur still meningkat. Cumanya kulit sentiasa remaja tanpa kedut-kedut.
Ini terjadi apabila asid amino yang terdapat dalam ESP membantu membina sel otot, kulit, kuku, organ, rambut, darah, kelenjar, 50 000 jenis protein badan, 20 000 jenis enzim dan lain-lain. 
Konsisten amalkan ESP, kunci untuk kekalkan keremajaan kulit anda. 

Mengandungi hormon yang berasaskan tumbuhan semulajadi

Tahukah anda kacang soya adalah tumbuhan yang kaya dengan isoflavon? isoflavon dapat membantu dalam kurangkan kolestrol, cegah osteoporosis dan penyakit jantung. 

Cantik dan Anjalkan Kulit Anda

ESP bantu rangsangkan pertumbuhan semula kulit dan otot. ia juga bertindak sebagai agen antipenuaan dan pulihkan kedutan kulit. kulit jadi lebih berseri-seri dan anjal. Dan sangat membantu juga dalam hilangkan parut serta pulihkan luka. 

Pulihkan Pigmentasi

Bagi yang risau rambut mla beruban, boleh lah amalkan ESP mulai sekarang. Sebab ESP melambatkan proses uban. Dan ia juga bantu pulihkan pigmentasi.

Memberi Tenaga Segera

ESP juga memberi tenaga segera dan meningkatkan sistem imun. Jika anda sering keletihan, anda digalakkan untuk amalkan ESP nih. Dan selalunya bila kita letih, kita lebih mudah untuk murung dan stress (bimbang, takut) dan susah untuk tidur malam (insomnia). Jadi, jika anda ada masalah-masalh berikutm anda digalakkan untuk konsisten amalkan ESP ni. Dengan izinNya ia membantu selesaikan masalah anda. 

Membantu Kuatkan Memori

Apabila sel-sel badan dah cukup baik dan cukup protein, maka secara tak langsung ia bantu kuatkan memori anda. 

Bantu Pulihkan Fungsi Prostat

Dalam kacang soya ada Genistein. Ia telah dibuktikan dapat bantu halang pertumbuhan kanser dan cegah sel kanser dari merebak. Ia bantu musnahkan radikal bebas dalam sel badan. Dengan izinNya ia bantu dalam memelihara fungsi prostat dan seksual lelaki.

Pastinya soya ESP berbeza dari soya lain. 

Jom tengok sekejap video cara bancuh ESP yang paling mudah. Tak sampai seminit okeh. Minum ESP di awal pagi sebelum breakfast buatkan anda bertenaga dan tak cepat lapar!




Sayangi diri anda dengan mula amalkan ESP shaklee. 

Hubungi saya jika anda sedang mencari-cari ESP.

Jika berminat, boleh hubungi saya :
Gmail : iija84@gmail.com
Call/Whatsapp : 013-5150155
























7 Cara Kolagen Shaklee Tingkatkan Kesihatan Badan

7 Cara Kolagen Shaklee Tingkatkan Kesihatan Badan


Collagen terbina dari asid amino. Dan ESP pun ada asid amino. 

Keduanya protein. So apa bezanya?

ESP bantu dalam penghasilan sel2 baru dan baiki sel2 yang rosak.

Collagen pula asalnya dari perkataan Greek 'kolla'. Maksudnya glue/gam.

Collagen ni antara protein yang banyak dalam badan kita. Terutama collagen type 1.

Collagen ada di otot, tulang, kulit, salut darah, digestive sistem, tendons.

Ia bantu beri kekenyalan dan kekuatan pada kulit. Dan juga gantikan sel2 kulit yang mati.

Collagen pada sendi dan tendon pula berfungsi sebagai 'gam' yang menghubungkan antara satu sama lain.

Semakin kita berumur, penghasilan collagen dalam badan kita semakin perlahan.

Macam mana nak tau collagen dalam badan semakin kurang?

Kita boleh tengok pada proses penuaan yang berlaku pada tubuh kita. Kulit mula berkedut, kulit dah hilang kekenyalan, mula sakit2 sendi.

Selain dari faktor penuaan, gaya hidup kita pun mainkan peranan. Contoh, cara pemakanan (diet tinggi gula), merokok, terlampau terdedah pada cahaya matahari tanpa perlindungan pun sebabkan collagen dalam badan kita semakin kurang.

Itu sebabnya perlu kita ambil makanan yang kaya dengan collagen atau paling mudah amalkan suplemen collagen.

Kenapa?

Sebab collagen membantu dalam:



  • Baiki kesihatan kulit dan rambut
  • Kurangkan sakit sendi
  • Baiki usus bocor
  • Masalah yang berkaitan perut dan usus seperti IBS, crohn's disease, ulcerative collitis, acid reflux
  • Kurangkan selulit, stretch marks
  • Tingkatkam metabolisma badan
  • Sihatkan kuku dan gigi
  • Sihatkan hati dan jantung


Dan dalam shaklee ada collagen powder yang dibuat dari ikan laut dalam.

Collagen yang dihasilkan dari ikan lebih mudah untuk diserap dan ada type 1 collagen yang ada amino acid seperti glycine, proline dan hydroxyproline.

So dia sangat bermanfaat untuk tulang, sendi, organ utama kita, kulit dan usus kita.

Dan proses penghasilan collagen juga perlukan vitamin C. Jika vitamin C kurang, kolagen juga kurang terhasil.

Jadi mana satu yang penting?

Pendek kata semua penting. ESP, Collagen dan Vitamin C 😄