Nak Bebas Hutang? Sertai Akademi Blog Bisnes iReach (ABiR) Bersama Ija Ramli


Jika anda sedang mencari-cari bisnes yang salah satu cara marketingnya boleh dilakukan tanpa menganggu urusan kerja hakiki anda, ini la dia. Akademi Blog Bisnes iReach (ABiR).

Tahniah! Anda singgah ke blog yang betul.
Kenapa? Kerana saya dan team sedang mencari protege yang sedia dibantu dan ingin benar-benar bantu diri sendiri.

Dengan cara apa? Caranya dengan menggunakan blog. Yes blog.

Saya dan team ABiR akan membimbing anda untuk:


  • Setup blog anda sendiri
  • Menulis entry blog yang menarik dan mempunyai conversion yang tinggi.
  • Menulis entry yang bepengaruh.
  • Menjadikan blog anda mesra di mata google.
  • Mendapatkan trafik berkualiti.


Dan apabila anda dah mahir dan blog anda berjaya hasilkan duit, anda dapat membina team perniagaan anda sendiri.

Selain itu, jika anda join ABiR bersama team saya, anda akan dapat:


  • PERCUMA sesi photoshoot selama 1 jam 

daftar ahli shaklee


  • PERCUMA eBook Langkah Demi Langkah Cara Jana Pendapatan Dengan Blog

cara jana income dengan blog


Ya, percuma ekslusif untuk yang Daftar Ahli Shaklee dengan saya.

Berminat?

Jom hubungi saya di  http://JanaIncomeDenganBlog.wasap.my

Ija,
Mentor ABiR anda
0135150155


YOUTH, Skin Care 100% Dari Bahan Semulajadi, Selamat dan Berkesan

Set penjagaan kulit daripada Shaklee iaitu YOUTH. Yeay! Hasil 8 tahun kajian klinikal, ada 8 paten dan paten-diproses, youth dicipta untuk bantu kita semua (lelaki dan prempuan) untuk nampak lebih muda dan lama (look younger longer) TANPA TANPA 1500 bahan kimia yang biasanya ada dalam skincare.

Teruja!




"Looking as young on the outside as they are feeling on the inside."

Saya agak memilih bab skincare ni. risau sangat bila ada banyak sangat skincare kat luar sana yang ada macam-macam bahan kimia semata-mata nak beri kesan yang cepat pada kulit kita.

Namun, bila shaklee malaysia keluarkan produk Youth ni, saya tak teragak-agak untuk terus dapatkannya.

Dan semasa entry ini ditulis, saya dah hari ke 9 #30daysYouthChallenge. Apa saya rasa? haa nanti saya kongsikan dalam entry seterusnya.

Untuk entry ini saya nak kongsikan dengan lebih details tentang YOUTH.

Saya tertarik dengan kata-kata:

"YOUTH bukan hanya meningkatkan kesihatan kulit anda secara dramatik, malah ianya 100% dijamin mampu mengubah usia kulit anda menjadi lebih muda."

Perghhh amazing!

Sungguh tak sabar nak tengok kesan pada kulit muka selepas penggunaan youth ni.

Secara ringkasnya, Youth bantu wanita-wanita cantik tanpa korbankan keselamatan diri.

Khas untuk anda yang
nak cantik
nak nampak lebih muda
nak kurangkan masalah kulit muka
Jadi pastikan anda dapatkan produk yg selamat.

KAJIAN TENTANG YOUTH SKIN CARE


Okay kita baca sikit tentang kajian yang shaklee buat sebelum pasarkan youth.

8 tahun lepas shaklee dan team nya keluarkan idea tentang youth ni. dan diorang buat kajian. dan ada satu kajian dia buat tentang skin age index.

kajian ni dibuat tentang skin tone ke atas 100 orang wanita yang mana 50 orang barat, 50 orang asian.

Jadi jumlah sample size adalah 100

kajian ni bertapak di texas, us.

dia buat bersama institute research yang bekerjasama utk jadikan produk shaklee ni outstanding.

Sebab ada alat yg takde kat lab shaklee, tapi ada kat lab lain. Jadi itu pentingnya kerjasama tersebut.

dan setiap org kat institute ni ada kepakaran berbeza. so shaklee akan refer tentang setiap satu tu kepada pakar. bukan syok sendiri.

dalam sample size tu shaklee ambik dari umur 20 tahu, 30 40 50 60

setiap satu grup umur tu ada 20 orang/

apa yg membezakan kajian ni ialah dia adalah kombinasi sains dan dermatologi.

dibangunkan secara klinikal oleh pakar-pakar kulit bertaraf antarabangsa.

KEPUTUSAN KAJIAN

2/3 daripada wanita telah mengubah usia kulit mereka kepada 10 tahun lebih muda dengan youth!

ya. 100% wanita mempunyai kulit lebih muda , dengan penambahbaikan hanya dalam 7 hari dan dengan penggunaan yang berterusan, 2/3 telah mengubah usia kulit mereka kepada 10 tahun lebih muda.

Wahh mana tak teruja kan?

RAMUAN 100% DARI BAHAN SEMULAJADI


Kata tak ada bahan-bahan terlarang kan? Bebas 1500 bahan kimia bahaya. So apa bahan-bahan yang digunakan untuk produk skincare youth?

Okay jom kita tengok apa bahan-bahannya.

Yang pasti ia dicipta secara harmoni dengan alam semulajadi. dibuktikan secara klinikal.

Youth adalah sebuah revolusi di mana ia ada 8 paten dan paten-diproses. Maknanya orang tak boleh tiru cara formulasi youth ni. Dan diformulasi secara spesifik untuk selesaikan masalah-masalah penuaan. Sama ada penuaan itu disebabkan oleh cara hidup, persekitaran yang tak elok atau pun penuaan semulajadi.



muscadine grape


MUSCADINE GRAPE

Dalam Anggur Muscadine ada polifenol.
Fungsinya dapat melindungi dan membaiki DNA dalam sel badan kita. Dan menghalang kerosakan kolagen dan elastin.


lotus japonicus

LOTUS JAPONICUS

Mengaktifkan protein  yang penting untuk penjanaan semua sel bagi menghasilkan lebih kolagen, elastin dan fibrilin.


apple stem cell extract

APPLE STEM CELL EXTRACT

Mengaktifkan dan mempercepat pembaharuan sel kulit untuk kulit nampak lebih muda.
Ia kekalkan serta baiki tisu kulit supaya kulit lebih berseri dan lembut lebih lama.


schisandra chinensis fruit extract

SCHISANDRA CHINESIS FRUIT EXTRACT

Ia digunakan secara tradisional di China, jepun dn korea untuk lega kan dan tenangkan radang kulit dan kulit yang gatal. Sesuai untuk semua jenis kulit. Ia juga menyokong struktur kulit muda dengan suburkan kulit dengan vitamin semulajadi dan antioksidan.

Vital repair coplex

VITAL REPAIR COMPLEX

Beri nutrien antioksida dan vitamin-vitamin penting untuk halang radikal bebas yang rosakkan kulit dan galakkan tumbesaran sel sihat.

YOUTH IS HOPE

Youth ibarat harapan untuk mereka yang sedang mencari-cari set penjagaan kulit yang selamat dari bahan-bahan terlarang yang boleh rosakkan kulit. Dan terbukti berkesan.

Semua orang layak untuk cantik dengan selamat. Buatlah pilihan yang tepat.

Jika anda berminat untuk tau lebih lanjut tentang Youth, hubungi Ija 013 5150155. Atau klik saja di link ini

Lihat testimoni youth di sini


Cara Adakan Masa Supaya Dapat Duit Lebih

Cara Adakan Masa Supaya Dapat Duit Lebih
khas utk mak-mak yang dah anak tapi dalam masa yg sama nak cari duit lebih/extra income.

First bila kita dah decide nak duit extra maknanya kita perlu buat kerja extra. 

Buat part time secara serius. 

Contoh. Suri rumah kerja hakikinya ialah urus rumah, anak2, suami. Ini tak bermakna surirumah tak boleh dpt duit extra. 

Ya mungkin ada suri rumah yg bg dia elaun dari suami pun dah cukup. Tapi kalau dapat lebih boleh buat macam2kan. Travel tengok keindahan alam ciptaan Tuhan dan belajar budaya orang luar. Tunaikan impian anak2. Impian diri sendiri. Bg mak ayah lebih dari biasa. Sponsor sedara pegi umrah. 

Haa banyak yg kita boleh buat jika ada xtra income which is kita juga dpt manfaat dan pahala jika disalurkan ke cara yang betul.

Atau mungkin ada suri rumah yang sangat sangat perlukan extra income. Bukan sebab hasben tak bagi elaun. Tapi zaman skrg ni kos hidup dah makin tinggi. Komitmen pun makin banyak. Impian pun makin memanggil. Kita taktau berapa lama lagi kita boleh hidup. Nak tangguh sampai bila impian kita? Kalau tak kesian kat diri sendiri, Kesian lah kat anak-anak. 

Sekarang ni peluang nak dapat duit lebih dah makin banyak. Cuma tinggal usaha je. Kenalah rajin. 

Okay bila dah decide nak buat apa2 bisnes online pun, macam mana sibuk pun hari kita, kita kena juga adakan masa untuk fokus buat kerja-kerja bisnes macam marketing.

Untuk orang yang baru nak bina bisnes, mungkin perlu 3 atau 4 jam utk urusan bisnes sehari. Contoh. Dalam masa 3 jam tu, buat entry blog. Karang sharing yang nak di post ke fb dan ig esoknya. Buat skrip dan rekod video utk masukkan ke utube channel. Kemaskan database customer baru hari tersebut. Buat senarai nama sape customer dan prospek yg kita nak followup esoknya. Dan bla bla blaa....

apa2 urusan bisnes yg korang nak setelkan. Terpulang pada bisnes masing2.

Mungkin tak sama setiap hari. Korang decide dan plan nak buat apa. 

Soalannya bila kah masa itu?

Mungkin malam. Selepas setel bagi anak2 dan suami makan. Anak2 pun dah setel homework. Dah tidokan diorang. 9.30 malam contohnya start. 

Lepas anak2 dah tdo, boleh la fokus betul2 pada urusan bisnes tu. Buat apa yg spatutnya bukan tetiba pi scroll newsfeed fb pulak. 

Atau mungkin ada yg suka tdo awal. Nak jaga kesihatan badan dan otak kan. No problem. Resipinya,  tdo awal, bangun awal. 
Bangun seawal 3 pg. Haa siap boleh tahajud lagi dulu sebelum start urusan bisnes. 

Subuh, siapkan diri dan anak2. 

Nampak macam penat kan? 

Yesss betul saya tak nafikan. Sebab saya sendiri pun macam tu. 

Namun, kita pilih untuk berjaya. Kita pilih untuk ada extra income. Kalau bukan untuk diri sendiri fikir untuk bantu orang lain. Dont be selfish.

Kita semua boleh berjaya. Percayalah.

Sabun Basuh Baju Terbaik Untuk Baby Dan Keluarga | Get Clean Fresh Laundry Powder


"Nak guna sabun basuh baju untuk baby yang mana satu ya?"

Ini lah soalan yang buat saya pening masa nak membeli sabun basuh baju untuk baby dari anak pertama, kedua dan ketiga. 

Ya betul, memang banyak dah sekarang company yang keluarkan sabun khas untuk basuh baju baby.

Namun, saya perlu pilih sabun yang mesra pada alam juga. Yeahhhh i am natural lover. 

Sejak ada anak ni, memang saya jadi agak memilih sikit dalam memilih keperluan untuk anak-anak especially masa fasa baby. 

Ya lah kan kulit baby yang baru lahir sangat lah halus. Gebu dan suci murni gitu. 

Rasa tak sanggup nak rosakkan dengan bahan perengsa dalam kebanyakan sabun basuh baju. Bila kita guna, ia akan melekat di pakaian baby. Lepastu baby pakai. dah kena hadap alahan kulit pula macam ruam, kering, gatal. Ishh kesian kat baby tu. Kalau selalu dihidu mungkin akan sebabkan asma dan batuk. 

Antara bahan perengsa yang selalu ada dalam kebanyakan serbuk pencuci pakaian ialah Triethanolaminedodecylbenzenesulfonate yang disenaraikan sebagai bahan berbahaya oleh EPA dan DOT.

Mesti ibu-ibu tak nak bahan-bahan macam tu meresap masuk dalam kulit dan badan anak-anak kan?

Bukan ibu-ibu je. Saya sendiri pun tak nak macam tu.

Syukurlah akhirnya saya berjumpa dengan sabun basuh baju yang mesra manusia dan mesra alam. Namanya get clean fresh laundry. Bukan sahaja boleh guna untuk basuh baju baby saja tapi juga baju kita orang dewasa. Kiranya boleh guna untuk basuh baju semua ahli dalam keluarga. 



Haa kan tak payah dah nak pening-pening kepala beli sabun asing-asing. untuk baby dan anak-anak sabun lain. Mak ayah sabun lain. Tak syok lah!

Dengan sabun get clean fresh laundry boleh guna untuk satu keluarga. Dari baby sampai lah atok nenek. Syok weh. 

Apa yang syok tu? Hihi. Jom kita baca lebih lanjut apa kelebihan Fresh Laundry Concentrate:

(1) Fresh Laundry Concentrate Selamat

✔Hipoalergenik.
✔Tanpa klorin.
✔Selamat untuk digunakan pada semua fabrik yang boleh dibasuh.
✔Tiada bahan kimia berbahaya.

(2) Fresh Laundry Concentrate Berkesan

✔Berkepekatan tinggi.
✔Hanya 1 oz (11.375 liter) sudah mencukupi untuk cucian muatan sederhana.
✔Sesuai untuk semua suhu, termasuk air sejuk.
✔Mengekalkan warna pakaian yang putih, menjadikan pakaian berwarna lebih berseri.

(3) Fresh Laundry Concentrate Mesra Alam

✔Rumusan semula jadi daripada sumber yang semulajadi.
✔Tanpa fosfat, borat, bahan perengsa.
✔Bungkusan yang boleh dikitar semula.
✔Tanpa bahan pewarna.
✔Selamat untuk sistem septik dan pembetungan.

Amacam? Dah tak perlu risau dah. Ia tak rosakkan kulit manusia dan tak memudaratkan bumi. Selamat untuk manusia dan selamat untuk alam juga. Barulah betul-betul pencinta alam. 

Kuasa pembersihan dia pun power. Maknanya baju-baju yang dibasuh lebih bersih.

Sabun macam ni lah yang ibu-ibu perlukan untuk penggunaan harian. Semestinya pilihan ibu-ibu terutamanya yang ada baby dan anak-anak kecil.

Yeahh jom bertukar ke sabun basuh baju Get Clean Fresh Laundry Powder yang mesra alam dan manusia!


==============
Kami ialah Pengedar Sah Shaklee di Puncak Alam, Saujana Utama, Sungai Buloh, Desa Coafield, Bukit Jelutong dan Shah Alam. Penghantaran produk Shaklee menggunakan kurier ke seluruh Malaysia. Untuk order produk, daftar keahlian, atau peluang jana pendapatan dengan Shaklee, hubungi:

Call/ SMS/ WhatsApp : 013-515 0155
E-Mail : iija84@gmail.com

Daftar keahlian Shaklee segera dengan kami untuk keuntungan berganda.

Vitamin C Bukan Sekadar Vitamin Untuk Kulit Cantik

Bila ambil vitamin seperti vitamin C, ESP dan vitamin2 lain, ia bukanlah semata-mata untuk cantik je.

Kenapa?

Okay kita lihat dulu kenapa pentingnya vitamin C pada tubuh badan kita.

Cara hilangkan selesema


Kebanyakan haiwan dapat hasilkan vitamin C mereka sendiri. Namun kita, manusia tak dapat hasilkan vitamin C sendiri. Kita kurang 1 enzim je untuk bolehkan kita tukar gula ringkas jadi vitamin C.

Dan vitamin c sangat penting untuk kita sebab ia terlibat dalam banyak bidang kesihatan.

Contohnya, bila stress, badan kita akan keluarkan hormon cortisol dari kalenjar adrenal sebagai satu cara untuk kawal stress tu. Dan hormon cortisol ni perlukan vitamin C, vitamin E dan Bcomplex dalam proses penghasilannya.

Vitamin c juga digunakan untuk melindungi badan kita dari pencemaran udara. Bila badan habis guna vitamin c, kita perlu bekalkan badan dengan vitamin C semula secara berterusan.

Yang lebih jelas ialah apabila kita kena selesema. Ikut kajian pengambilan vitamin c yang konsisten, dapat kurangkan tempoh selesema tu. Dan yang paling syok ia dapat kurangkan kesan2 yang tak best akibat selesema tu.

Jika saya kena selesema pun, saya pasti nak alami paling sikit kesan akibat selesema. Dan lagi best dapat sembuh cepat. Haishh tak selesa jika selesema lama2 kan?

Anda pernah luka?
Vitamin C penting dalam penyembuhan luka. Jika anda mudah lebam, ia tanda anda kurang vitamin c. Sebab vitamin c penting untuk pembentukan kolagen. Kolagen ni ibarat macam gam tisu. Hebat cipataan Tuhan. Kolagen akan ikat sel-sel bersama. Jika berlaku pembentukan tisu-tisu baru, badan juga perlu buat kolagen baru.

Itu lah dia peranan vitamin c. Bukan takat nak cantik je perlu makan vitamin. Vitamin c jugak dapat tingkatkan sistem imun badan.

Ya. Vitamin c juga salah satu antioksidan. Bila cakap pasal antioksidan, ia penting untuk cegah kanser.

Banyak sungguh sebab kenapa kita perlu konsisten dengan vitamin C.

Oh satu lagi yang paling penting, vitamin C juga dapat cegah penyakit jantung. Sebab vitamin c akan cegah pengoksidaan kolestrol LDL dari bertukar kepada bentuk yang lebih bahaya.

Ok. Tu baru vitamin c. Vitamin lain pun secara specifik banyak manfaatnya.

Bayangkan betapa banyaknya manfaat vitamin untuk kita dapat kesihatan optimum (menyeluruh). Bukan hanya untuk cantik semata2.

Jika fikirkan betapa kita terdedah dengan pencemaran, radiasi, makan pelbagai proses food, makanan manis dan sebagainya yang akibatkan macam2 penyakit bila makin berumur nanti, pasti kita akan konsisten makan vitamin C yang mampu bagi kesan yang berterusan.

Kita yang tak cuba ikhtiar cegah dari umur muda, takkan bila dah sakit nak salahkan umur tua kita?

Cara Kawal Stress Supaya Tenang Hadapi Cabaran hidup

Pernah tak anda rasa macam banyaknya benda nak kena setelkan. Serabutnya rasa. Rumah macam kapal pecah. Anak meragam. Bajet lari. Haishh semua tu bikin stress kan?

Cara kurangkan tekanan


Saya pun tak terkecuali. Ada masa stress jugak. 😅. So nak buat macam mana untuk kawal stress tu supaya tenang hadapi cabaran hidup?

1. Akui dan terima yang anda tengah stress. 
"Ok aku tengah stress ni"

2. Cuba buat teknik pernafasan:

a. tarik nafas melalui hidung dalam-dalam dalam. Pastikan perut ke depan (kembung).

b. Tahan sekejap.

c. Lepaskan perlahan-lahan melalui mulut.

Masa lepaskan nafas tu, anda bayangkan segala benda yang buat stress tu berlalu pegi.

3. Istighfar 100 kali, selawat 100 kali.

4. Serah segalanya kat Tuhan. Nak nangis nak ngadu. Sembang2 lah ngan Tuhan.

5. Amalkan makan suplemen macam Bcomplex dan Cinch tea. Ikut kajian ada bahan dalam cinch tea namanya L-Theanine yang relax kan otak kita sekaligus buatkan otak kita berada dalam keadaan alpha.

6. Bermesra dengan alam. Tak perlu jauh. Jika masa dan bajet kurang, pi saja tempat yang dekat dengan rumah. Asalkan ia luar dari rumah.

7. Jalan kaki. Saya akan kongsikan lebih lanjut dalam blog.

Cara2 ni dengan izinNya, berkesan utk normalkan heartbeat terutama bila stress, marah, takut, sedih.

Lagi bagus jika dapat buat selepas solat sunat 2 rakaat

Trip Percuma Tajaan Shaklee ke Langkawi


Trip Percuma Shaklee


CUTI-CUTI PERCUMA.....

Pernah tak korang berangan dapat cuti-cuti percuma all sponsored? Dari tambang sampai lah ke duit makan. Wowoweee sungguh lah. Rasa nak lompat sampai ke bintang ja! 😂

Haaa dengan shaklee pasti angan jadi kenyataan. Tapi mesti lah bersyarat. Nak masuk syurga pun ada kriteria dia kannnn.

Macam baru-baru ni (sabtu aritu) kawan-kawan shaklee ke Langkawi ikut free trip shaklee.

Shaklee sponsor uolss. Layanan memang 7 bintang lah.

Hari pertama, sesampai nya di airport pun dah diberi layanan yang istimewa oleh staff shaklee.

Memang ohsem lah. Tak perlu angkat beg, semuanya diuruskan oleh staff shaklee. Memangmudah sangatlah.

Bayangkan kalau kita pergi sendiri, semua kita kena buat sendiri. Angkat begberat segalanya.

Paling best dapat meal allowance/duit makan. perghhh sapa nak bagi free.

Kemudian dibawa ke hotel. Bukan calang-calang hotel. Langkawi luxury hotel iaitu The WestinLangkawi Resort & Spa. Heavenly bed katanya. 13 ribu harga katil dia!

Sampai-sampai bilik, tengok keaadan bilik yang sangat-sangat best. Dan hari2 dapat gift suprised dari shaklee (yang macam atas katil dalam gambar tu).

Memang berbaloi dan terbayar segala usaha penat lelah sebelum ni.

Hari kedua, dibawa ke Mangrove Tour dan layanan first class oleh tourist guide. Dapatpergi Gua Buaya, Floating Fish Farm, Eagle Feeding, Gua Kelawar.

Selepas tu di bawa pula untuk naik cable car, sky bridge, 3d museum dan jalan-jalan di pantai
Cenang.

Dan hari ni selamat pulang.

====

Jadi kesimpulannya, apa beza trip sendiri dengan trip-trip percuma shaklee ni? Apa yang best sangat?

1. Bayangkan tidur di hotel ternama sehebat Pullman, Hilton, Marriot, Reinassance. Dua malam bukan semalam tau. Kalau sendiri bayar jenuh berkira gak.

2. Makan heaven sangatlah. Bukan takat 3 jenis. Berjenis-jenis. Berpinggan pinggan bermangkuk mangkuk.

3. Tak payah tunggu transport sebab ke mana-mana naik bas yang disewa oleh shaklee (kalau pergi sendiri, sama ada naik public transport atau kena drive sendiri).

4. Pegi mana-mana pun tour guide akan explain details. Dari segi sejarah tempat tu dan sebagainya. Layanan first class uolss.
Jika trip sendiri? Haaa kena pandai-pandai lah study & tanya-tanya orang tempatan. Nak amik tour guide, paham-pahamlah kena tambah bajet lagi.

5. Sepanjang trip tak payah fikir pasal sesat ke apa. Kita follow je.

6. Penat tapi sangat RELAX ok! otak tak payah fikir lepas ni nak pi mana nak buat apa. Bila dah penat2, masuk bas boleh tido. Lagi-lagi kat hotel Westin tu, tak sabaq nak landing atas heavenly bed katanya. Perghhh.

Maukalau trip sendiri? maunye nak tido2, kena drive balik hotel. Yang bini pulak kena dok perati suami takut satg dia terlelap tengah drive. Tak ke naya. Huhu

7. Yang penting, semua tu adalah FREE! Haaa tak payah keluar sesen pun. Nak masuk tempat2 tarikan macam skycab/cable car, mangrove tour tu pun shaklee bayarkan. If pi sendiri? Banyak kali jugak fikir (sambil kira bajet) nak masuk ke tak. Huhu.

Siap Shaklee bagi duit makan lagi. Duit bawak untuk shopping ja. Takdak bajet untuk shopping pun takpa. Bawak badan ja.

Best ke best?

Ija. 013 515 0155
Pengedar Shaklee 

Pengalaman Kisah Magik Dalam Bisnes

magik dalam bisnes



Pejam celik pejam celik, dah 5 tahun saya dan suami menjalankan bisnes shaklee. Sepanjang buat bisnes ni, banyak juga Allah hadiahkan kisah-kisah magik.

Bila ingat balik, terasa sangat Ya Allah betapa Allah tu Maha Berkuasa Maha Baik Maha Penyayang. Kerdilnya rasa. Dengan seciput amalan tapi Allah tetap bagi apa yang kita perlukan.

Dalam banyak-banyak kisah, ada tiga kisah yang saya tak boleh lupa.

Kisah magik #1
=============
Masa ni tengah berkampung kat hospital. Jaga ainul. Emosi tak stabil waktu ni. Ye lah kan first time anak kena warded. Kakak-kakak dia memang tak pernah.

Blog pun tak berupdate. Sharing kat facebook pun tak rasanya waktu ni.

Namun tetap doa mohon Allah mudahkan urusan, hadirkan orang2 yang perlukan vitamin shaklee. Sungguh2 doa.

Alhamdulillah dalam kesibukan jaga anak, ada sorang prospek whatsapp nak vitamin untuk turunkan berat badan. Siap nak jadi ahli lagi. Dan tak berkira langsung. Dah lah student.😂

Allahuakbar! Sungguh Allah Maha Baik.

Kisah Magik #2
==============
Kisah ni pulak masa saya di rumah. 

Masa ni tengah kelam kabut uruskan anak-anak, tetiba ada orang call tanya pasal vivix. Dia nak 6 botol vivix tapi nak saya cod. Dan dia nak bayar cash nanti. Bersangka baik yang memang dia betul2 nak, petang tu beli dan malam tu terus hantar dan alhamdulillah jumpa dia dan dia bayar cash. Syukur.

Kisah Magik #3
=============
Masa hari closing, masih belum dapat capai target. Dah lah masa tu on the way balik Perlis. Masa berhenti solat zohor kat RNR Tapah, nanges2 mintak kat Allah bantu untuk capai target. Memang penuh perasaan masa tu.

Masa dalam kereta, hasben kata, "doalah kat Allah mohon Allah bantu. Kita kan tengah musafir"

Lepastu dalam pukul 3 petang, tergerak nak bukak shaklee2u. Menitis air mata bila tengok tercapai jugak target. Allahuakbar! Speechless.

Walaupun masa tu tengah atas highway, internet pun ting tong dan ada kekangan lain-lain juga. Namun, masih boleh capai apa yang kita perlu.

Masya-Allah betapa Allah Maha Berkuasa.

Sungguh. 




Hubungan dengan Tuhan adalah perkara utama untuk melicinkan urusan kehidupan kita di dunia dan 



akhirat.








Sukan Sea Fun Run 2017

Pada 19 Ogos yang lepas saya berpeluang ikut suami ber fun run di larian sukan sea 2017. Anak-anak (8 tahun, 6 tahun dan 4 tahun) turut sama meriahkan suasana. Memang meriah sangat. bestnya kali ni ada family iReach yang lain juga. Macam mana saya dapat tau ada fun run ni? Dalam team Shaklee kami ada Pengerusi iReachFit. Beliau lah yang uruskan hal-hal kesukanan ni. Bila ada geng ni rasa semangat sikit nak join aktiviti-aktiviti macam ni betul tak?

Sebelum baca selanjutnya, jom tengok video klip Larian Sukan Sea 2017 (Fun Run) dulu jom







Kami bertolak seawal jam 5.20 pagi dari rumah. Plannya nak solat Subuh dalam perjalanan. Anak-anak kami angkat je terus masuk ke dalam kereta. Cuma yang sulong tu dah terjaga awal. Terus suruh dia mandi dan siap. Sebelum naik kereta, saya sempat bancuh ESP dalam shaker shaklee tu. Alas perut untuk kami. Sempatlah minum atas kereta. 5 minit sebelum azan subuh, kami sampai di Shell USJ. Singgah solat situ dan beli roti. Manatau budak-budak ni lapar bila bangun nanti.

Selesai solat Subuh kami teruskan perjalanan ke Perbadanan Putrajaya. Pukul 6.20 pagi, kami sampai area Masjid Besi. Masa tu dah banyak kereta. Alhamdulillah ada parking kosong di bangunan yang batu bata merah tu. Tak jauh lah sangat nak berjalan ke tempat acara di Perbadanan Putrajaya. 

Saya bangunkan anak-anak. Tukarkan baju diorang. Pakaikan kasut. 

Sambil tu usha-usha juga kot ada yang bawa anak kecil. ermm tapi tak nampak lagi. Hasben turunkan stroller. Masa tu dah macam rasa alamak aku je ke yang bawak sroller. Tiba-tiba nampak ada sorang Chinese bawak anak. Okay. Lega. Ada geng. haha

Suami cakap geng iReach shaklee yang join pun bawa bini dan anak-anak juga. Stroller pun bawa. Jangan risau lah dia kata. 

Haha lega. 

Pukul 7 pagi kami berjalan ke tempat acara tu.

shaklee selangor
Wefie dulu sambil tunggu geng shaklee yang lain


Kat sana jumpalah dengan geng shaklee yang bawak anak dan stroller. Ada sorang ni makyong macam saya juga. Dia dah 36 minggu. Selamba je dia. Follow fun run juga. Ada sorang lagi makyong. Baru 12 minggu. Saya 25 minggu. kami sama-sama jalan sambil tolak stroller. Dah kata lari santai kan.

ireachfit
Geng mak-mak tolak stroller
kredit to: FB page Running Malaysia Magazine


Akhirnya, alhamdulillah kami berjaya sampai ke finishing line. Kali ni rasa macam eh sekejap nya. Masa walk for humanity tahun lepas terasa juga jauhnya jalan. 

Oh lupa nak tulis, fun run ni sepanjang 5 km. 

Bila sampai garisan penamat, dapatlah finisher medal. yeayyyyy!

Perut boncit. hehe. 25 weeks pregnancy

Sijil pun dapat, yang tu diorang akan emelkan nanti.

Serius, seronok sebenarnya join aktiviti-aktiviti macam ni. Selain rapatkan ukhuwah, ia bantu kita untuk cerdas minda dan cergas fizikal.


Dan sebagai langkah pencegahan daripada pelbagai penyakit masa kini.

Memang boleh pergi individual tanpa join mana-mana group, cuma saya lebih suka bawa anak dan anak-anak saya jadi lagi bersemangat bila ada kawan-kawan sebaya dia (ehhh termasuk mama dia la jugak kan. haha)





So kalau korang suka dan terasa nak join aktiviti-aktiviti gaya hidup sehat macam ni, jom lah join group kami laki bini. Kami bukan sekadar buat bisnes online dan makan vitamin je. Tapi kami praktikkan juga gaya hidup sehat tau. 

Saya dan geng makyong yang join fun run ni pun amalkan makan vitamin Set  Mengandung Shaklee. dengan izin Allah dapat bantu untuk fit dan berjalan 5 km walaupun tengah sarat bawa perut. 



Semoga dapat join lagi aktiviti-aktiviti best macam ni. Mungkin bersama-sama anda yang tengah baca entry ni ;)

Menikmati selagi mampu.

Ija Ramli,
Pengedar Shaklee dan Bisnes Leader,
013 515 0155